Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dit jaar ruim honderd klachten over valet parking bij Schiphol

  Dit jaar ruim honderd klachten over valet parking bij Schiphol

  De marechaussee heeft dit jaar al 110 meldingen binnengekregen over problemen met valet-parkingbedrijven rond Schiphol. Het gaat om parkeerschades, vernielingen, veel extra kilometers op de teller en verkeersongevallen en bekeuringen die met de auto zijn veroorzaakt.

  Bij valet parking geeft de reiziger zijn auto af, waarna die door het bedrijf ergens wordt geparkeerd. De marechaussee drukt klanten op het hart goed hun contract door te lezen en afspraken te maken met het valet-parkingbedrijf over het aantal kilometers dat met de auto wordt gereden en waar de auto wordt neergezet. Een woordvoerster van de marechaussee adviseert gedupeerde consumenten om in het geval van misstanden altijd een melding te doen bij de politie, de marechaussee en bij het bedrijf zelf.

  De marechaussee zegt zelf niet altijd te kunnen optreden, omdat het meestal gaat om een geschil tussen de consument en het bedrijf en dus een civielrechtelijke kwestie is.

  Duizenden euro's schade

  Het AD sprak een getroffen gezin dat na terugkomst van een vakantie ontdekte dat aan hun auto voor duizenden euro's aan schade is aangericht. Ook werd de auto minstens tweemaal geflitst en stond er om onverklaarbare redenen 1.400 kilometer meer op de teller dan toen de auto werd afgegeven. Bij het afhalen van de auto ontstaat een wat ongemakkelijke sfeer en weigert het verantwoordelijke bedrijf Topvalet Service BV zijn verantwoordelijkheid te nemen. Met de belofte dat 'de bewakingsbeelden worden opgevraagd' gaat het gezin huiswaarts.

  Enkele dagen later is de auto bij een schadeherstelbedrijf geweest en wil het gezin de schade op het bedrijf verhalen, maar telefonisch zijn ze onbereikbaar. Dat is zeer vervelend, want de verzekeringsmaatschappij heeft al aangegeven dat er geen schade kan worden verhaald omdat de daders niet bekend zijn.

  Meer weten over parkeren bij luchthavens? Radar - dat in een uitzending uit 2014 (t/m 07:23) al aandacht besteedde aan het fenomeen valet parking - heeft een paar handige wetenswaardigheden op een rij gezet.

  Parkeren bij een luchthaven, hoe werkt dat?

  Toenemende overlast

  Valet parking zorgt rond Schiphol voor toenemende overlast. Zo worden auto's soms geparkeerd langs de openbare weg of op bedrijventerreinen waar een parkeerverbod geldt. Handhavers van de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, treden er streng tegen op. De gemeente waarschuwde onlangs ook voor de risico's van valet parking en gaf de tip om voor het afgeven de auto te fotograferen (om eventuele schade naderhand te kunnen bewijzen) en de kilometerstand te noteren.

  Bron: ANP / AD.nl

 • Ook interessant