Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybercriminelen maakten negentig miljoen euro buit

  Cybercriminelen maakten negentig miljoen euro buit

  Met een grote internationale politieactie is een netwerk van cybercriminelen uit de lucht gehaald. De daders wisten computers te besmetten met schadelijke software (malware). Zo roofden ze ongeveer 100 miljoen dollar, omgerekend circa 90 miljoen euro, van meer dan 41.000 slachtoffers. Meerdere verdachten zijn opgepakt, maar anderen zijn nog voortvluchtig.

  Met een grote internationale politieactie is een netwerk van cybercriminelen uit de lucht gehaald. De daders wisten computers te besmetten met schadelijke software (malware). Zo roofden ze ongeveer 100 miljoen dollar, omgerekend circa 90 miljoen euro, van meer dan 41.000 slachtoffers. Meerdere verdachten zijn opgepakt, maar vijf Russische verdachten zijn nog voortvluchtig.

  Het is niet bekend of ook in Nederland mensen zijn gedupeerd, maar Nederland was niet bij het onderzoek betrokken.

  De Europese politieorganisatie Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben de actie donderdag naar buiten gebracht. De diensten spreken van een 'complex, wereldwijd opererend en georganiseerd cybercrimineel netwerk'. De tien leden zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd, maar sommige rechtszaken zijn in andere landen.

  Wat is malware en wat kan je ertegen doen?

  De gebruikte malware heet GozNym. Die werd verspreid via phishingmails. Zodra iemand nietsvermoedend op een link in de e-mail klikte, werd de computer besmet met de software. Die achterhaalde vervolgens gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren. Daarna werd geld van de rekeningen gehaald en witgewassen. De code voor GozNym zat zo goed in elkaar, dat antivirusprogramma's niet doorhadden dat de software schadelijk was.

  Phishing: wat moet ik weten?

  Iedere verdachte had zijn eigen rol in de bende. De vermeende leider is een 35-jarige man uit Georgië. Hij wordt daar vervolgd, net als zijn vermeende rechterhand, een 31-jarige Kazach. De man die de software zou hebben geschreven is aangeklaagd in Moldavië. Oekraïne vervolgt de beheerder van de server van waaruit GozNym werd aangestuurd. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat de schadelijke software actief bleef.

  Bron: ANP

 • Ook interessant