Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Computers 'gegijzeld' na nepmail Bol.com

  Computers 'gegijzeld' na nepmail Bol.com

  Cybercriminelen hebben vrijdag geprobeerd Nederlanders op te lichten. Ze stuurden een mail rond over een zogenaamde bestelling bij Bol.com. Als mensen de bijlage openen, nemen de afzenders de computer over. Zij eisen vervolgens losgeld van de gedupeerden. Dat heeft Bol.com aan het ANP laten weten.

  Meerdere klanten hebben vrijdag contact opgenomen met het bedrijf. Het is niet bekend hoeveel mensen de dupe zijn geworden. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres [email protected]. 'Wij sturen zulke mails nooit vanuit dat adres, mensen kunnen het daaraan herkennen. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden versturen wij nooit', aldus een woordvoerster. De webwinkel zal aangifte doen. Bol.com benadrukt dat het niet gehackt is.

  Bol.com heeft zijn klanten laten weten: 'Wij adviseren iedereen die een e-mail met een zip-file uit onze naam ontvangt, de bijlage niet te openen en de e-mail direct te verwijderen.'

  Het fenomeen cybergijzeling (ransomware) kwam vorige maand ook in het nieuws. Toen gebruikten de daders de namen van PostNL en DHL om toegang tot computers te krijgen. Het is niet bekend wie erachter zitten en of het nu om dezelfde daders gaat.

  Een van de gedupeerden is een advocatenkantoor. 'In de mail konden we een bestelling in de gaten houden, track and trace. Ons hele netwerk is nu gegijzeld. We moeten 780 dollar in bitcoins betalen, omgerekend 630 euro', meldt een advocaat, die niet met naam genoemd wil worden. Het kantoor ziet geen andere keus dan betalen. 'Je moet wel, anders ben je alle bestanden kwijt. Het is zonde van het geld, maar ons werk is veel meer waard.'

  Met bitcoins kunnen de daders snel en anoniem aan geld komen. Het is niet bekend of er ook nepmails uit naam van andere bedrijven zijn verstuurd. Het is ook niet bekend of er een verband is met de naderende feestdagen.

  Bron: ANP

  Foto: ANP Foto

 • Ook interessant