Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraffen voor fraude slachterij Enschede

  Celstraffen voor fraude slachterij Enschede

  De rechtbank in Almelo heeft maandag twee ex-directeuren van slachterij Weyl Beef veroordeeld tot aanzienlijke gevangenisstraffen wegens stelselmatige, jarenlange fraude met onder meer facturen en jaarrekeningen.

  Het Openbaar Ministerie had tegen beide mannen een celstraf van 12 maanden geëist, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde zwaardere sancties op: verdachte Frank W. kreeg 24 maanden, Harro G. 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank zag aanleiding boven de eisen uit te gaan wegens de ernst van de feiten, de professionele opzet en het stelselmatige ervan en wegens het nadeel voor andere bedrijven. Het OM is tevreden met het oordeel van de rechtbank dat het gaat om ernstige fraude, zei een woordvoerster maandag.

  Weyl was ooit de grootste runderslachterij van Nederland. Het bedrijf ging in mei 2010 failliet, nadat er fraude aan het licht was gekomen. Met de praktijken wist Weyl kredietruimte bij banken te verkrijgen.

  Het faillissement leidde tot het verlies van 900 banen. In 2010 bleek Weyl een schuld te hebben van 177 miljoen euro, waarvan slechts 42 miljoen opvorderbaar was. Verschillende banken en de Belastingdienst hadden voor tientallen miljoenen euro's het nakijken. Ruim 500 toeleveranciers gingen gezamenlijk voor 90 miljoen euro het schip in.

  De ex-directeuren hebben verklaard dat de ellende begon in 2001. Weyl bleef toen door de BSE/MKZ-crisis met grote voorraden onverkoopbaar vlees bleef zitten. Technisch was de slachterij toen al failliet. Als reden voor de fraude noemde Frank W. dat hij perspectief voor zijn bedrijf bleef zien.

  De megafraude zal ook in België tot een strafproces tegen de beide ex-directeuren leiden.

  ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant