Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraf voor vrouw die sjoemelde met eigen bloedmonsters

  Celstraf voor vrouw die sjoemelde met eigen bloedmonsters

  Een inmiddels ontslagen medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is veroordeeld tot één jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat ze op haar werk met bloedmonsters heeft gerommeld die van haar afkomstig waren.

  Het bloed was van de 39-jarige Sandhja K. uit Amersfoort afgenomen, nadat ze twee keer met veel te veel drank op tijdens het autorijden was betrapt. De straf geldt ook voor deze feiten.

  K. uit heeft bekend dat ze twee keer met veel te veel drank op een auto heeft bestuurd, waarna ze later op haar werk heeft gerommeld met de bloedmonsters die van haar waren afgenomen.

  Bloed met water mengen

  K. kon als NFI-medewerker met haar pasje op de afdeling komen waar de buisjes werden bewaard. Ze werkte daar niet zelf. Buiten werktijd spoorde ze haar eigen buisjes op en deed er wat water bij. Daardoor zakten de alcoholwaarden in het bloed onder de grenswaarden. Deze vervalste uitslagen bracht ze vervolgens in bij haar proces voor het rijden onder invloed.

  Bij de rechters ontstond argwaan over de zeer afwijkende uitslagen van de bloedwaarden met die van de blaastesten. Daarop was de Rijksrecherche begonnen met een onderzoek. De verdachte heeft alles toegegeven. Ze zei dit te hebben gedaan om haar alcoholprobleem verborgen te houden.

  Het gaat hier om een ambtsmisdrijf en om valsheid in geschrifte, aldus de officier van justitie. Ze wees erop dat de reputatieschade voor het NFI groot is en dat 'elke verdachte nu kan zeggen dat er vast gesjoemeld is met de onderzoeken'.

  De vrouw viel door de mand toen het een politierechter tijdens het alcoholproces opviel dat twee keer een bloedonderzoek veel lagere waarden aangaf dan de blaastesten. Behalve in de zaak van K. zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er is gerommeld bij het NFI.

  Veroordeelde eerder aangehouden voor rijden met alcohol op 

  De eerste keer werd K. in oktober 2016 aangehouden toen ze hard en slingerend reed, met haar dochtertje in de auto. Ze had ruim drie keer meer op dan toegestaan. Haar rijbewijs werd negen maanden ingevorderd maar toch werd ze in februari 2017 gesnapt met ruim vijf keer te veel op. 'Het is een wonder dat met zo'n torenhoog alcoholgehalte geen ongeluk is gebeurd'', zei de aanklaagster.

  De rechtbank sprak van ernstige feiten en rekent het de verdachte zwaar aan dat zij misbruik maakte van haar positie. Ook beschadigde zij het imago van het NFI, dat vanwege het algemeen belang integer en onkreukbaar moet zijn, vindt de rechtbank.

  K. wijt haar acties aan een alcoholprobleem en schaamte

  K. weet haar acties aan een alcoholprobleem waarvoor ze zich schaamde en dat ze wilde verbloemen tegenover haar man en de buitenwereld. K. zei dat ze heel onverstandig is geweest. Ze is in therapie en drinkt niet meer.

  Tegen K. was één jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Conform de eis mag K. na het uitzitten van haar celstraf ook twee jaar lang geen auto besturen en drie jaar geen ambt bekleden.

  Lees ook: HEMA-leidinggevende had handeltje in gejatte spullen

  Bron: ANP 

 • Ook interessant