Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraf voor man die via webshops ruim honderdvijftig mensen oplichtte

  Celstraf voor man die via webshops ruim honderdvijftig mensen oplichtte

  Een 43-jarige man uit Blaricum moet 4,5 jaar de cel in omdat hij ruim honderdvijftig personen heeft opgelicht via webshops. Dit deed hij in een tijdsbestek van een half jaar. 

  De man maakte hiermee tienduizenden euro’s buit.

  Witgoed

  Hij bood in de eerste maanden van 2018 onder andere witgoed aan. De gedupeerden werden na hun bestelling aan het lijntje gehouden met smoesjes. Zo kocht één persoon een inductiefornuis van maar liefst 1400 euro. Het product werd echter nooit geleverd. Ook niet nadat de levertijd van twee weken ruim was verstreken. Het slachtoffer kreeg continu te horen dat er sprake was van problemen met de bezorging en dat het bedrijf bezig was met verhuizen. Kort daarna was de servicedesk niet meer bereikbaar en was ook de website uit de lucht gehaald.

  'Gewetenloos en geraffineerd te werk gegaan'

  De rechter is van mening dat de man 'gewetenloos en geraffineerd te werk is gegaan'. 'Hij heeft zich niet druk gemaakt over de gevolgen van zijn oplichtingspraktijken voor de gedupeerden. Hij heeft willen doen geloven dat hij met de beste bedoelingen een webshop was gestart, die aanvankelijk goed liep, maar hem daarna boven het hoofd is gegroeid. De rechtbank gaat hier niet in mee.'

  Niet de eerste keer

  Het is bovendien niet de eerste keer dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan oplichtingspraktijken. Hij kreeg eerder al forse gevangenisstraffen opgelegd. 'Dat maakt hem een hardnekkige recidivist die niet wil leren van zijn fouten.'

  Hij misbruikte zelfs de persoonsgegevens van een oud-werknemer, door de webshop op diens naam te zetten. Ook vervalste hij een huurcontract om daarmee een adreswijziging bij de Kamer van Koophandel door te kunnen voeren. Hij werkte ook niet mee met het faillissementsonderzoek.

  Naast de celstraf mag hij vijf jaar lang niet actief zijn als bestuurder/directeur van een onderneming. 'De samenleving moet lange tijd tegen de dader worden beschermd', aldus de rechtbank. 

 • Ook interessant