Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraf voor man die groothandel Oldenzaal oplichtte

  Celstraf voor man die groothandel Oldenzaal oplichtte

  Een 44-jarige man uit het Drentse Erica krijgt anderhalf jaar cel wegens oplichting van een horecagroothandel in Oldenzaal. Samen met een 51- jarige man uit het Brabantse Dongen wist hij de groothandel voor bijna een half miljoen op te lichten, meldt RTV Oost. 

  De misdaad vond tussen eind 2015 en begin 2016 plaats. De groothandel bleek begin 2016 al een tijd de betalingen niet aan een Amsterdamse drankenleverancier over te maken, maar naar een rekening die op naam stond van de man uit Erica. 

  Wijziging bankrekeningnummer

  De groothandel had het bankrekeningnummer van de leverancier gewijzigd in zijn betaalsysteem na ontvangst van een brief waarin melding werd gemaakt van een nieuw bankrekeningnummer. De melding leek betrouwbaar, omdat het in dezelfde enveloppe zat als een factuur uit Amsterdam. 

  Na klachten uit Amsterdam over een betalingsachterstand, werd duidelijk dat er iets mis was. Omdat de bank snel ingreep, kon er nog 200.000 euro worden teruggehaald. 

  Terugbetalen 

  De oplichters moeten bijna 175.000 euro terugbetalen aan de horecagroothandel in Oldenzaal. Ook moeten ze de kosten die het Amsterdamse bedrijf maakte in het onderzoek naar de fraude vergoeden. Een bedrag van ongeveer 12.000 euro. Daarnaast mag het Openbaar Ministerie de onterecht verkregen winst van 250.000 euro innen bij beide oplichters. 

  Aankoop van goudstaven

  Het geld werd bijna direct doorgeboekt naar de rekening van de man uit Dongen, zo blijkt uit onderzoek. Het geld werd gebruikt voor de aankoop van goudstaven. Volgens de Brabander was dat in opdracht van de man uit Erica. Hij zou met een vuurwapen zijn bedreigd door gemaskerde mannen, die hem dwongen om goud te kopen en het daarna afpakten. 

  De officier van justitie ging tijdens de zitting niet mee in de verhalen van de twee oplichters. Het is niet duidelijk geworden wie de valse brief naar de horecagroothandel verstuurde. 

  Bron: RTV Drenthe

 • Ook interessant