Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Burgernet meldingen alleen nog via app: trap niet in valse mails of sms

  Burgernet meldingen alleen nog via app: trap niet in valse mails of sms

  De politie heeft deelnemers van Burgernet geïnformeerd dat vanaf 1 september berichten niet langer via sms zullen worden verstuurd. De enige communicatiemethode zal dan de Burgernet-app zijn. In mei ontvingen alle deelnemers al een sms waarin werd aangekondigd dat sms- en spraakberichten zouden worden stopgezet. Dit heeft geleid tot bijna 200.000 downloads van de Burgernet-app, volgens informatie van de politie.

  Op 31 augustus zal elke deelnemer een laatste sms-bericht ontvangen ter afsluiting, met een dankwoord en het verzoek om de Burgernet-app te installeren. Volgens de politie biedt de app meer functionaliteiten dan sms-berichten. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld foto's naar de meldkamer sturen en de centralist heeft meer ruimte om een gedetailleerde beschrijving van het signalement te geven, wat het gebruik van verwarrende afkortingen kan verminderen.

  Bovendien kunnen app-berichten specifiek worden gericht op mensen binnen een bepaald gebied, waarvoor de app toestemming zal vragen. Als alternatief kunnen gebruikers een vaste locatie opgeven als hun voorkeursgebied. Burgernet beweert dat de privacy van gebruikers beter wordt beschermd via de app, omdat registratie niet vereist is. De app bepaalt automatisch of een Burgernet-actie geschikt is voor gebruikers op basis van de locatie van hun apparaat. Hierbij worden geen locatiegegevens opgeslagen of gedeeld met de politie, zoals uitgelegd in de app.

  Een ander voordeel dat door de politie wordt benadrukt, is dat berichten vanuit de Burgernet-app kunnen worden gedeeld op sociale media en WhatsApp, waardoor het bereik van Burgernet-acties wordt vergroot.

  Ontvang je dus via een ander medium berichten uit naam van Burgernet? Dan weet je dat het gaat om oplichting en mag je het links laten liggen.

  Bron: Security.nl 

 • Ook interessant