Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Broer megafraudeur Madoff op vrije voeten

  Broer megafraudeur Madoff op vrije voeten

  Peter Madoff, de broer van meesteroplichter Bernard Madoff, is vrijgelaten. Dat meldt de Amerikaanse federale dienst van bewaring op zijn website. Peter Madoff werd door de rechter ook schuldig bevonden aan de zwendelpraktijken van zijn broer.

  Bernard Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Eind 2008 kwam de fraude aan het licht. Bernard Madoff zit een gevangenisstraf van 150 jaar uit. Hij erkende in 2009 dat hij het grootste piramidespel uit de geschiedenis heeft geleid, maar zei de fraude alleen te hebben gepleegd.

  Hoge functie

  Peter Madoff werd door de rechter echter ook schuldig bevonden. Hij zou het systeem hebben opgesteld waardoor de zwendel jarenlang onder de radar kon blijven. Peter Madoff ontkende van de fraude te hebben geweten tot eind 2008. Toen zou zijn broer hem hebben verteld dat het investeringsbedrijf een schijnvertoning was. Peter Madoff had een hoge functie binnen het bedrijf van zijn broer.

  Grootste piramidespel uit de geschiedenis

  Wel bekende Peter Madoff geholpen te hebben bij het uitdelen van de laatste 300 miljoen dollar aan insiders toen de kwestie aan het licht kwam. Hij werd in december 2012 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

  Bron: ANP

 • Ook interessant