Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Bestuursverbod voor frauderende bestuurder'

  'Bestuursverbod voor frauderende bestuurder'

  Frauderende bestuurders moeten een verbod kunnen krijgen om nieuwe bedrijven op te zetten of te besturen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel hiertoe in voorbereiding, zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

  Opstelten wil een zogeheten civielrechtelijk bestuursverbod invoeren. Het Openbaar Ministerie of de curator zou de rechter kunnen vragen zo'n verbod aan een ondernemer op te leggen. Samen met het ministerie van Economische Zaken kijkt Opstelten verder of de Kamer van Koophandel de malafide bestuurders kan registreren en kan voorkomen dat zij opnieuw een bedrijf inschrijven.

  De minister gaat de komende tijd overleggen met betrokkenen, zoals de Raad voor de Rechtspraak, werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Kamers van Koophandel. Daarna bespreekt Opstelten zijn plannen met de Tweede Kamer.

  Naast de aanpak van frauderende topmannen, wil de minister ook het aantal onnodige faillissementen voorkomen. Eén dwarsliggende schuldeiser kan bijvoorbeeld door de aanpassing van de regels niet langer een faillissement veroorzaken. Ook wordt het mogelijk een stille curator aan te stellen, nog voordat het bedrijf financieel ten onder is. Dat maakt een doorstart makkelijker.

  De minister bekijkt ook of het mogelijk is om fraudebestrijding volgens de wet een taak van de curator te maken. Volgens Opstelten is dit alles nodig omdat er door het huidige economische tij sprake is van een historisch hoog aantal faillissementen.

  ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant