Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Besparing van 90 miljoen door aanpak fraude

  Besparing van 90 miljoen door aanpak fraude

  Met het aanpakken van verzekeringsfraude heeft de verzekeringsbranche vorig jaar ruim 90 miljoen euro bespaard. Dat heeft het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) donderdag bekendgemaakt.

  In totaal stelden verzekeraars bijna 24.000 onderzoeken in, op verdenking van gesjoemel. Bij een derde van die gevallen was dit inderdaad het geval. In de meeste gevallen (64 procent) werd er gefraudeerd met het claimen van schades. Zo kwam het vaak voor dat de waarde van bijvoorbeeld een gestolen camera werd verhoogd of zaken werden geclaimd die überhaupt niet gestolen waren.

  Bij de overige 36 procent werd er gesjoemeld bij het aanvragen van verzekeringen, zoals het bewust verzwijgen van medische gegevens.

  Sjoemelaars worden op verschillende manieren op hun vingers getikt, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Een op de vier betrapte personen belandt bovendien in het landelijk waarschuwingssysteem, zodat ook andere verzekeraars weten wie als fraudeur te boek staat, aldus het CBV.

  Bron: ANP

 • Ook interessant