Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Beruchte groep criminelen opnieuw gearresteerd wegens babbeltrucs bij ouderen

  Beruchte groep criminelen opnieuw gearresteerd wegens babbeltrucs bij ouderen

  Een groep beruchte Twentse criminelen die tot een Roma-gemeenschap behoren, is opnieuw gearresteerd op verdenking van diefstal via babbeltrucs. Afgelopen maand maakten ze meerdere oudere slachtoffers in Maastricht. De verdachten ontkennen alle betrokkenheid, ook al gaat het om notoire recidivisten.

  De Twentsche Courant Tubantia meldt dat de politie eind juli vier mensen uit Enschede heeft gearresteerd in de buurt van Nijmegen. De verdenking luidt 'mobiel banditisme', een vorm van criminaliteit waarbij de daders op wisselende locaties en soms in wisselende samenstellingen opereren.

  Eén van de arrestanten is Sandor K. (32), die twee naar geleden naar eigen zeggen nog voor 'een nieuw leven' heeft gekozen. K. is statenloos, maar verblijft doorgaans in de regio Twente. Twee van de vier arrestanten hebben geen officiële verblijfplaats.

  Babbeltrucs bij ouderen

  De politie maakt al jaren jacht op deze groep criminelen: in wisselende samenstelling maken ze zich keer op keer schuldig aan babbeltrucs waarvan hoofdzakelijk oudere, kwetsbare mensen de dupe worden. Het recidivegevaar is hoog, zo blijkt: leden van deze groep zitten met enige regelmaat achter slot en grendel, maar gaan door met de zwendel zodra ze op vrije voeten komen.

  De politie kwam ze dit keer op het spoor doordat hun auto in Maastricht werd gesignaleerd. De politie beschikte over aanwijzingen dat deze auto in verband kon worden gebracht met een melding over een babbeltruc waarbij geld en sieraden waren buitgemaakt, en de auto werd nabij Nijmegen van de weg gehaald. De vier verdachten in de auto wisten naar eigen zeggen van niks, maar de politie meent over voldoende bewijs te beschikken dat het viertal minstens vier oudere inwoners van Maastricht heeft opgelicht.

  De werkwijze van het viertal is al jaren min of meer gelijk. Ze doen zich voor als medewerkers van de thuiszorg of geven zich uit voor monteurs die de waterstand op komen nemen. Eén van hen leidt de bewoners af zodat een ander ongestoord de woning kan doorzoeken.

  'Stelen en oplichten hoort bij de cultuur'

  Tubantia weet verder te vertellen dat Sandor K. de meest opmerkelijke figuur is van de vier arrestanten. In 2017 overleefde hij een aanslag in Enschede waarbij hij door zes kogels werd geraakt. De aanslag bleek later overigens voor een ander te zijn bedoeld. K. heeft een lang strafblad, maar zou twee jaar geleden hebben gepoogd om zijn leven te beteren.

  Vijf jaar geleden gaf K. een interview aan Tubantia. Aanleiding was de wens om eerherstel nadat hij met een aantal anderen in hoger beroep werd vrijgesproken van jarenlange oplichting. Een jarenlange celstraf bleef hem daarmee bespaard. In het interview werd toegegeven dat ze soms wat stelen en wel eens iemand oplichten, maar 'dat hoort bij de cultuur'. Er zou in Nederland sprake zijn van een 'hetze tegen Roma'.

  Het politieonderzoek is gaande. Het is echter nog niet zeker of de vier verdachten inderdaad op alle vier de adressen iets buit hebben weten te maken.

  Bron: Tubantia

 • Ook interessant