Ongeveer 150 mensen in Amsterdam zijn eind vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude met hun DigiD. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Volkskrant.
Criminelen konden door een veiligheidslek nummers van bankrekeningen wijzigen.
Volgens een woordvoerder van de digitale overheidsdienst Logius is het de criminelen niet gelukt om uitkeringen door te sluizen naar andere rekeningen. Wel zijn de DigiD's en de uitkeringen tijdelijk geblokkeerd, waardoor mensen hun geld niet hebben gekregen. "Dat is natuurlijk heel vervelend, zo vlak voor de kerst, maar het geld is niet op rekeningen van anderen terechtgekomen", aldus de woordvoerder. Voor zover Logius weet, heeft dit probleem alleen gespeeld bij 150 mensen in Amsterdam.
De mensen die door de fraude in december hun AOW niet op hun rekening hebben gekregen, hebben die inmiddels wel binnen, zei een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) woensdag.
Met een persoonlijk DigiD (een gebruikersnaam en wachtwoord) kunnen burgers zich identificeren op websites van de overheid en van organisaties die een overheidstaak uitvoeren. De DigiD wordt steeds vaker gebruikt. Vorig jaar was dat 100 miljoen keer, een jaar eerder nog 75 miljoen.
In november werden in Groningen vijf mensen opgepakt wegens fraude met de DigiD. De verdachten hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen lieten overmaken.
In 2015 moet er een nieuw online-identificatiesysteem komen, als opvolger van DigiD. Het nieuwe systeem (eID) moet meer zekerheid bieden en is geschikt voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens, zoals medische, financiƫle of juridische informatie.
Bron: ANP