Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ambtenaren zijn doelwit van WhatsAppfraude

  De klassieke vorm van WhatsAppfraude kennen we onderhand natuurlijk wel, maar onlangs kwam in het nieuws dat oplichters het zelfs op ambtenaren hebben gemunt. Opgelicht?! sprak onderzoeksjournalist Maria Genova over de vraag wat er nou precies aan de hand is.

  Criminelen wisten onlangs meerdere WhatsApp-accounts van ambtenaren van de gemeente Den Bosch over te nemen, wist de NOS begin deze maand te vertellen. En dat is natuurlijk geen goede zaak.

  De oplichters stuurden de ambtenaren een bericht met de mededeling dat er per ongeluk een verificatiecode naar het verkeerde nummer is verstuurd. Of die code even kon worden doorgegeven, was al snel de vraag. Ambtenaren die op dat verzoek ingingen, gaven de criminelen ongemerkt toestemming om hun WhatsApp-account op een tweede toestel te kunnen benaderen.

  Aangezien ambtenaren niet zelden met gevoelige gegevens werken of in systemen kunnen waar belangrijke persoonlijke gegevens in staan, kan deze fraude in theorie heel vervelend uitpakken. Oplichters doen zich vanaf een overgenomen WhatsApp-account dat bij collega's bekend is bijvoorbeeld even voor als een collega die een bepaald wachtwoord niet meer weet. Hebben ze eenmaal beet, en heeft een bepaalde gemeente de veiligheidsprocedures niet op orde? Dan laten de mogelijke gevolgen zich raden.

  Oplossing: schakel tweestapsverificatie in

  De ambtenaren van de gemeente Den Bosch hebben het verzoek gekregen om tweestapsverificatie in te schakelen. Hadden ze dat in een eerder stadium gedaan, dan was dit hoogstwaarschijnlijk allemaal niet gebeurd.

  Als burger heb je natuurlijk weinig tot geen invloed op hetgeen ambtenaren al dan niet uitspoken via WhatsApp en andere communicatiekanalen: het is slechts hopen dat jouw gemeente een grondig digitaal veiligheidsbeleid heeft uitgestippeld en dat ambtenaren regelmatig instructies krijgen wat betreft de vraag hoe er veilig met gegevens om wordt gegeaan. Maar ook als reguliere WhatsApp-gebruiker kan het best handig zijn om tweestapsverificatie in te schakelen: zo is je account optimaal beveiligd.

  Via onderstaande button kun je niet alleen lezen hoe oplichters jouw WhatsApp-account proberen over te nemen, maar ook hoe je tweestapsverificatie in kunt schakelen op WhatsApp.

  Hoe deze truc werkt? Dat lees je hier

 • Ook interessant