Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • AFM waarschuwt voor illegale leningaanbieders

  AFM waarschuwt voor illegale leningaanbieders

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten geen lening af te sluiten bij de illegale kredietaanbieders Ookgeldlenen.nl, Kredietjeaanvragen.nl en Geldlenenkanhier.nl.

  Dat stelt de toezichthouder maandag naar aanleiding van klachten van consumenten.

  VergunningDe online-aanbieders van leningen zijn niet in het bezit van een verplichte vergunning van de AFM of De Nederlandsche Bank. Als er door een adviseur geen vergunning is verkregen en er wordt toch een lening aangeboden of over een lening geadviseerd, dan is dit illegaal.

  Hoge kostenDaarnaast is gebleken dat de organisaties hoge kosten in rekening brengen bij het afsluiten van een lening. Geen van de consumenten die een melding hebben gedaan bij de AFM, heeft bovendien daadwerkelijk een lening ontvangen. Terwijl deze consumenten uiteindelijk geen lening hebben ontvangen, hebben ze wel kosten gemaakt.

  Persoonlijke gegevensDe AFM ontvangt geregeld signalen van consumenten die vooraf geld betalen (zogenaamd een verzekeringspremie of administratiekosten) en uiteindelijk geen lening krijgen. De toezichthouder krijgt soms ook meldingen van fraude met persoonlijke gegevens en geeft aan scherp toezicht te houden op dit soort praktijken.

  FlitskredietenVolgens de AFM zijn bepaalde ongeoorloofde kredietvormen door strenger beleid de laatste jaren afgenomen, zoals het zogeheten flitskrediet. Dat waren leningen die in 2011 nog sterk in opmars waren. Flitskredieten zijn minileningen voor bedragen van hooguit een paar honderd euro die tegen te hoge tarieven worden aangeboden. Die konden via sms worden afgesloten.

  Nieuwe onderzoekenDit jaar is de AFM verschillende nieuwe onderzoeken gestart naar illegale (flits)leningen. Hoewel instellingen bijvoorbeeld geen te hoge rentes meer berekenen, verplichten ze consumenten in plaats daarvan tot het kopen van een dure garantiestelling. Volgens de toezichthouder zijn vooral consumenten die het financieel zwaar hebben kwetsbaar voor dergelijke aanbiedingen.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant