Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Accountants moeten problemen in branche beter aanpakken'

  'Accountants moeten problemen in branche beter aanpakken'

  Accountants doen nog altijd niet genoeg om problemen in de sector aan te pakken. De accountancy is al jaren bezig om onder meer het toezicht op jaarrekeningen te verbeteren, maar moet nu écht doorpakken, waarschuwt de Monitoring Commissie Accountancy in een rapport.

  Volgens de onafhankelijke door de branche opgerichte commissie gaan de veranderingen te langzaam. Ook zien accountants de situatie te rooskleurig in, worden veranderingen niet adequaat aangepakt, wordt de complexiteit van de problemen onderschat en wordt te weinig gekeken naar de oorzaken.

  'Positieve ontwikkelingen gaan niet ver genoeg'

  In 2014 al kwamen grote problemen bij de accountants aan het licht. Inmiddels is er nog altijd onvoldoende aandacht voor fraude. Er zijn wel wat positieve ontwikkelingen, maar die gaan volgens de commissie nog niet ver genoeg. Volgens de commissie is het gebrek aan verbetering overigens nog altijd geen reden voor aanpassingen van wet- en regelgeving. De branche zou zelf moeten toezien op maatregelen.

  Branchevereniging wil in gesprek

  Beroepsorganisatie NBA zegt in een reactie dat accountants de weg omhoog hebben gevonden, al moeten de veranderingen wel sneller en diepgaander worden doorgevoerd. De branchevereniging wil met de commissie in gesprek over de aanbevelingen in het rapport, onder meer over het aantrekkelijk houden van de sector voor nieuw talent.

  'Verbeteringen zijn als bergbeklimming'

  NBA-voorzitter Pieter Jongstra ziet de verbeteringen als een bergbeklimming. 'Als je onderweg even stopt en naar boven kijkt, denk je: wat moet ik nog een eind. Maar als je naar beneden kijkt, zie je pas hoe ver je al bent gekomen.' Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

  Onderzoek AFM

  De Autoriteit Financiële markten (AFM) wees vorig jaar al op het gebrek aan verbetering en herkent zich dan ook in het beeld dat de MCA schetst. De toezichthouder onderzoekt momenteel of er fundamentele aanpassingen nodig zijn om de sector structureel op een hoger niveau te brengen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant