Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • 91 procent van oplichtingsslachtoffers: ‘Rechtssysteem schiet tekort’

    91 procent van oplichtingsslachtoffers: ‘Rechtssysteem schiet tekort’

    Maar liefst 91 procent van de oplichtingsslachtoffers vindt dat het Nederlandse rechtssysteem tekort schiet. Zij voelen zich niet alleen slachtoffer van de oplichter, maar ook van de politie en het rechtssysteem.

    Dit blijkt uit een enquête van Opgelicht?! onder 450 gedupeerden van oplichting. De meest genoemde klacht (67 procent) heeft betrekking op de communicatie. Slachtoffers vinden dat zij onvoldoende op de hoogte gehouden worden over hun zaak. De lange duur van een onderzoek en de lage straffen voor oplichters zijn ook veel genoemde klachten. 68 procent voelt zich niet serieus genomen door politie en justitie.

    Emotionele gevolgen

    Iedere week komen er in Opgelicht?! mensen aan het woord die slachtoffer zijn geworden van oplichting. Maar hoe groot is de impact als je vertrouwen zo is beschaamd? Een paar opvallende cijfers: 36 procent van de ondervraagden heeft te maken gehad met depressies, overspannenheid en/of lichamelijke klachten. Een klein deel (vijf procent) heeft rond gelopen met zelfmoordgedachten. 56 procent had wraakgevoelen, waarvan tien % procent er ook daadwerkelijk iets mee gedaan heeft.

    Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan zich vooral heel erg dom te voelen. Volgens fraude-expert Alan Kabki is dit de reden dat veel gedupeerden zichzelf de schuld geven en er niet goed over kunnen praten. De emotionele gevolgen van oplichting zijn groter dan men vaak denkt en daar zou meer oog voor moeten zijn. Volgens Kabki zou de emotionele impact ook meegenomen moeten worden in de strafzaak tegen een oplichter.

    Bekijk hier de uitzending over het onderzoek terug. De volledige uitslagen van het onderzoek zijn hier te bekijken.

  • Ook interessant