Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • '45 procent Gmail-gebruikers trapt in phishing'

  '45 procent Gmail-gebruikers trapt in phishing'

  Veel mensen denken dat niemand in een phishingmail trapt. Maar het is niet voor niets dat internetoplichters nog steeds mails versturen met een link naar een nagemaakte website om persoonlijke informatie in handen te krijgen.

  Volgens Google lokken overtuigende phishingpagina's 45 procent van de Gmail-gebruikers in de val.

  Oplichters die een mail versturen met een link naar een nepwebsite die niet erg professioneel overkomt, lukt het toch nog om 14 procent van de ontvangers om de tuin te leiden. Op de valse sites wordt bijvoorbeeld om wachtwoorden en bankrekeningnummers gevraagd.

  Snel

  Uit de resultaten blijkt daarnaast dat de internetoplichters snel werken. Van de accounts was 20 procent binnen 30 minuten gehackt. Als de fraudeurs een account in handen hebben, sturen ze e-mails naar de contacten. In de mails vragen ze bijvoorbeeld om geld.

  Tips

  Om uw account te beschermen, adviseert Google onder meer waakzaam te blijven. Gmail blokkeert de meeste spam en phishingmails, maar wees op uw hoede als u een mail ontvangt waarin naar persoonlijke informatie wordt gevraagd.

  Geef een telefoonnummer op en een ander e-mailadres zodat Gmail u kan bereiken als er verdachte activiteiten plaatsvinden. Stel daarnaast een tweestapsverificatie in om te voorkomen dat uw account in verkeerde handen valt. Dat is een extra beveiliging. Naast identificatie met een wachtwoord, volgt nog een extra controle zodat Gmail zeker weet dat de juiste gebruiker de mailbox in wilt.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

 • Ook interessant