Ongevraagd word je gemaild of gebeld door iemand die beweert dat een ander een domeinnaam wil gebruiken die erg lijkt op die van jou. Als je het aanbod accepteert, moet je snel en voor een flink geldbedrag de website vastleggen. Pas op, want dit is domeinnaamfraude.
Oplichters laten je geloven dat een andere ondernemer er met jouw domeinnaam vandoor gaat, maar dan met een andere extensie (zoals ‘.nl’ of ‘.com’). In werkelijkheid zijn ze uit op jouw geld. Zodra je meegaat in het aanbod ontvang je een contract. Dit kan per mail of WhatsApp, maar een mondeling akkoord is ook wettelijk toegestaan. Zonder maar een handtekening te hebben gezet, zit je vast aan een veel te duur (langlopend) contract.
Slachtoffer van domeinnaamfraude
Tim* is gebeld door een vrouw van het bedrijf IP Benelux. “Zij zouden een tussenpartij zijn die domeinnamen controleert voordat ze definitief worden gemaakt.” De vrouw spreekt Nederlands met een noordelijk accent en vertelt Tim dat een ander bedrijf in zijn regio zijn domein heeft geclaimed, maar dan met een ‘.com’-extensie. Tim kan deze website voor ongeveer driehonderd euro voor tien jaar vastleggen, zodat het zijn eigendom blijft.
De vrouw is direct, heel begripvol en niet dwingend. “Eerst was het verhaal vrij vaag, maar toen ik door begon te vragen, kon ze op alles antwoorden. In het verleden is er een bedrijf geweest met dezelfde bedrijfsnaam als dat van mij, dus uiteindelijk besloot ik er toch in mee te gaan.” Diezelfde dag wordt de ‘.com’-pagina doorgelinkt naar Tims ‘.nl’-pagina. Tot op heden heeft hij nog niets betaald en geen factuur ontvangen. Of hij deze uiteindelijk moet betalen? “De politie adviseerde mij om niet te betalen”, vertelt hij.
Onderstaand tips van de Kamer van Koophandel (KVK) om domeinnaamfraude te herkennen en te voorkomen:
Zo herken je domeinnaamfraude
- Iemand neemt ongevraagd contact met je op.
- De verdachte verkoper doet zich voor als een hostingpartij of onafhankelijke toezichthouder, maar is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN). Zie hier de lijst met betrouwbare verkopers.
- De verdachte verkoper gebruikt juridische termen of verwijst naar het ‘eerste registratierecht’. Dit recht bestaat niet.
- Je wordt onder druk gezet om direct akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
- Er worden veel hogere tarieven gevraagd dan je normaal betaalt voor een website. De meeste domeinnamen leg je vast voor vier tot vijftien euro per jaar.
Domeinnaamfraude voorkomen
- Ga nooit zomaar akkoord met een voorstel.
- Word je onder druk gezet om snel te beslissen? Kap het gesprek af en laat weten dat je geen interesse hebt.
- Contacteer je eigen hostingbedrijf en vraag of het verhaal wat je gehoord hebt klopt. Vraag ook direct bij hen de prijs voor de domeinnaam op.
- Check of de domeinnaam die je aangeboden krijgt al geregistreerd is.
- Ga bij jezelf na of het een risico is als een ander bedrijf je domeinnaam met een andere extensie gebruikt. Zo ja, leg dan van tevoren relevante domeinnamen of extensies vast.
- Laat je domeinnaam niet verlopen. Zo voorkom je dat een concurrent jouw domeinnaam registreert. Kies voor een lange registratietermijn en automatische verlenging.
In domeinnaamfraude getrapt, wat nu?
Ilse Heemskerk, woordvoerder bij de KVK geeft de volgende tips:
- Maak een melding bij de Fraudehelpdesk. Zij kunnen jou naar de juiste instanties verwijzen.
- Maak bezwaar tegen de overeenkomst.
- Zoek rechtsbijstand en doe (online) aangifte.