Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Snel een paar duizend euro verdienen met online beleggen? Pas op voor boilerroomfraude

    Snel een paar duizend euro verdienen met online beleggen? Pas op voor boilerroomfraude

    Je wordt benaderd door een buitenlandse partij met de mogelijkheid om geld te investeren met een mooi rendement en weinig risico, oftewel een unieke kans. Het ziet er betrouwbaar uit en je besluit een klein bedrag in te leggen. Uiteindelijk ben je duizenden euro’s inleg verder en nog steeds niet uitbetaald. Wat is hier aan de hand?

    Dit overkwam een man ten noorden van de Veluwe onlangs, meldt de politie op hun website. Hij werd slachtoffer van deze vorm van beleggingsfraude en verloor ruim veertig duizend euro. Het onderzoek van deze zaak loopt momenteel nog. “Onderzoeken als deze zijn vaak complex aangezien oplichters vaker dan eens goed voorbereid, gemaskeerd en (inter)nationaal te werk gaan”, meldt de politie op hun website. 

    Zo werkt boilerroomfraude

    Word je gemaild of gebeld met een ‘interessant’ beleggingsvoorstel of zie je een advertentie op Facebook van een zeer aantrekkelijke investeringsmogelijkheid, wees alert en ga hier niet zomaar op in. 

    Slachtoffers worden namelijk telefonisch of via mail benaderd om te investeren. De oplichter heeft je gegevens doordat jij die bedoeld of onbedoeld ergens hebt gedeeld of door een datalek. Vaak is de aanbieder in het buitenland gevestigd en pretendeert een vergunning te hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

    Je wordt in de val gelokt met uitzonderlijk hoge rendementen (in euro’s of crypto). In realiteit bestaan deze aandelen niet of ze zijn niets waard. Deze zogenaamde rendementen zijn in te zien via een persoonlijke online omgeving. De inleg begint vaak met relatief kleine bedragen, bijvoorbeeld een inleg van honderd tot tweehonderd euro. Soms ontvang je bij de eerste investeringen wat geld, dit is om je vertrouwen te winnen. 

    Zodra de online oplichters je vertrouwen hebben gewonnen, worden de bedragen steeds hoger en voor je het weet heb je duizenden euro’s geïnvesteerd. 

    Vervolgens wordt je aangemoedigd om steeds meer geld in te leggen, naar aanleiding van de zogenaamde positieve resultaten. Soms word je onder druk gezet en wordt een gevoel van urgentie gecreëerd, doordat er wordt gedaan alsof het een unieke kans is die je niet mag missen. 

    Zodra de eerste twijfels ontstaan of je je geld wel ontvangt, blijkt ineens dat de persoonlijke pagina niet meer online staat, de waarde van de investering aanzienlijk is gedaald of het bedrijf en/of de fraudeur zijn plotseling niet meer bereikbaar. Je beleggingen blijken nep en je bent al je inleg kwijt. Dit overkwam Fleur (37), zij raakte ruim 1700 euro kwijt door beleggingsfraude.

     
    Zo herken je boilerroomfraude 

    ABN AMRO beschrijft op hun website een aantal manipulatietechnieken waarmee cybercriminelen je in de val proberen te lokken:

    • Aanbeveling van (Nederlandse) beroemdheden: Een bekend persoon raadt zogenaamd aan om je geld in te leggen bij deze partij. Dit is echter nep en de criminelen hebben nooit toestemming gehad van de bekende Nederlander om diens naam te gebruiken. 
    • Tijdsdruk: Nadat je je gegevens hebt ingevuld bij een online advertentie, wordt er kort daarna contact met je opgenomen en word je onder druk gezet om te investeren met geld of crypto.
    • AFM-vergunning: De oplichter beweert een vergunning van de AFM te hebben om je vertrouwen te winnen en je over te halen geld te investeren. 
    • Snel makkelijk rijk worden: Als je je twijfels uitdrukt, wordt op je gevoel ingespeeld en gevraagd of je niet snel geld wilt verdienen. Vervolgens worden er gouden bergen beloofd. Laat je niets wijs maken en ga er niet op in. 

    Tips van de politie

    De politie geeft op hun website de volgende tips en adviezen tegen boilerroomfraude:

    • Wil je gaan beleggen of investeren? Bespreek je ideeën met je omgeving, pas een vier ogen beleid toe, zo heb je een soort sociale controle. 
    • Neem de tijd om over je beslissing na te denken en goed uit te zoeken of je met een betrouwbare organisatie te maken hebt. Controleer of de organisatie in Nederland geregistreerd is. Ga bij voorkeur in zee met bekende en lokale partijen die indien nodig toegankelijk zijn, in plaats van vage onbekende en in het buitenland gevestigde organisaties. 
    • Is het rendement hoog, terwijl het risico laag is, dan is de belegging zeer  waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.

    Hoe bescherm je jezelf?

    Vraag naar de identiteit van de persoon die je benadert. Denk aan iemands (bedrijfs)naam, contactgegevens en telefoonnummer, adviseert AFM op hun website. Doe bovendien eerst onderzoek voordat je ergens op in gaat. Controleer het handelsregister van de Kamer van Koophandel en verifieer of het bedrijf geregistreerd staat bij de AFM. De AFM heeft bovendien een lijst van ‘boilerrooms’ om consumenten te waarschuwen.

    Wees daarnaast extra alert als iemand je onder druk probeert te zetten, dit is erg verdacht. Investeringen moeten juist goed worden uitgedacht en niet worden gehaast. Wees ook extra op je hoede wanneer aanbiedingen te mooi lijken om waar te zijn, meestal is het dan ook zo. 

    Dit kun je doen als je slachtoffer bent geworden van boilerroomfraude

    • Schaam je niet, want het gebeurt vaker dan je denkt. Doe zo snel mogelijk online aangifte bij de politie of bel naar 0900-8844 om langs te gaan bij een politiebureau. 
    • Je kunt bovendien contact opnemen met de AFM. Zij onderzoeken of het bedrijf in overtreding is. 
    • Daarnaast kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Deze organisatie helpt bij problemen tussen consumenten en financiële dienstverleners. 
    • Om je te informeren naar juridische vervolgstappen, kun je juridisch advies vragen aan het Juridisch Loket.   

    Trap niet een tweede keer in de val

    Wees als slachtoffer van boilerroomfraude extra op je hoefde, want soms nemen cybercriminelen later weer contact met je op. Ze pretenderen dan een ‘recoverybedrijf’ te zijn en bieden hulp aan om je geld terug te krijgen. Dit is echter een oplichtingstruc. “Deze bedrijven zijn vermoedelijk onderdeel van criminele organisaties. Ze proberen je gewoon nog meer geld afhandig te maken”, waarschuwt de politie in een artikel van RTV Utrecht.  

    Je dient vervolgens onverwachts een hoge vergoeding te betalen voor hun diensten, nog voor ze hebben geholpen om je geld terug te krijgen. Betrouwbare bedrijven zullen nooit zomaar garanderen dat jij je geld terug krijgt. Ook zullen zij niet van tevoren vragen om betalingen, voordat zij hun diensten hebben geleverd.
     

    LEES OOK:

  • Ook interessant