Een goedkope tas van een duur merk of een nieuwe mp3-speler voor weinig. Wie heeft niet ooit zoiets meegenomen van vakantie? Maar wist je dat het invoeren van deze namaakartikelen niet toegestaan is? Hoe gaat de controle in zijn werk en wat zijn de regels?
De douane probeert zoveel mogelijk nepartikelen aan de grens te stoppen. Zij controleren via een uitgebreide risico analyse zo’n 5000 zeecontainers per jaar. Ze laten deze risicoanalyse ook los op alle internationale pakketten die per luchtpost binnenkomen. Zij willen voornamelijk illegale handelaren stoppen.
Voor de particuliere passagiers op Schiphol controleert de douane voornamelijk op namaakelektronica en nepmerkkleding. De douane kan ze er al snel uitpikken: bijvoorbeeld mensen met een nieuw t-shirt waar Chanel op staat. Chanel maakt namelijk geen t-shirts. Treft de douane dit soort nepartikelen in je bagage, moet je alles inleveren. Als je bijvoorbeeld meer dan drie horloges bij je hebt, dan kunnen er zelfs boetes volgen: vanaf 250 euro bij vier tot tien stuks, 370 euro bij elf tot twintig stuks, etc. Boven de 200 stuks volgt een dagvaarding. Je moet dan voor de rechter verschijnen, omdat ze dan een handel in nepmerken vermoeden.
Dit artikel is gecontroleerd door de redactie op 24 december 2018