Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Je woning verhuren: waar moet je op letten bij het vinden van een betrouwbare huurder?

    Je woning verhuren: waar moet je op letten bij het vinden van een betrouwbare huurder?

    Als je een huis verhuurt is het van groot belang om goed te weten aan wie je dat doet. Is de huurder bijvoorbeeld in staat om alle kosten te betalen? Wordt het huis wel gebruikt waar het voor bedoeld is? En haal je geen crimineel in huis? 

    Het verschilt per type verhuur waar je op moet letten: je huis via Airbnb verhuren is uiteraard iets anders dan verhuur als woonverblijf. In dit artikel wordt beschreven wat je in ieder geval zelf kunt doen om een fatsoenlijk verloop van de verhuurperiode zo goed als mogelijk te kunnen garanderen.

    Persoonscontrole

    Bij alle soorten verhuur is het van belang om te weten wie er in je huis zit. Vraag de huurder om een legitimatiebewijs (geen kopie) en controleer of die persoon ook daadwerkelijk degene is die in je huis verblijft. Het moet dus niet zo zijn dat de degene die je screent niet de persoon is die de sleutel op komt halen, of dat de uiteindelijke bewoner een ander persoon is dan degene waarvan je het legitimatiebewijs hebt gecontroleerd. 

    Hoe weet je of een identiteitsbewijs echt is?

    Je kan natuurlijk ook altijd de naam van de huurder op Google intypen om te kijken of er iets over diegene te vinden is. 

    Betalingen van de huurder

    Zeker als het gaat om langdurige verhuur moet je zeker kunnen weten dat de huurder in staat is om elke maand de kosten te betalen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen om een aantal loonstroken; controleer hierbij ook of het bankrekeningnummer op de loonstrook hetzelfde is als de rekening waarvandaan de huurder het geld naar jou overmaakt.  

    Je kunt ook om een werkgeversverklaring vragen. Dit is een verklaring met betrekking tot de status van de arbeidsovereenkomst van de potentiële huurder. In deze verklaring staat onder andere wat het salaris is en hoe lang diegene (nog) in dienst is. Met deze informatie heb je meer zekerheid omtrent de vraag of de huurder de financiële draagkracht heeft om de maandelijkse huurprijs te kunnen voldoen.

    Iemand heeft natuurlijk het recht om te weigeren je deze documenten te geven; het is ook jouw recht om de verhuur om deze reden niet door te laten gaan. 

    Accepteer in ieder geval nooit contante betalingen, bij wat voor verhuur dan ook. Het geld kan afkomstig zijn uit criminele bronnen, het kan gaan om nepgeld en bovendien is er in het geval van een contante betaling geen bewijs dat er een transactie heeft plaatsgevonden. Dit kan voor problemen zorgen in de toekomst.

    Vakantieverhuur

    Voor verhuur van je huis als vakantieverblijf via Airbnb biedt het platform een aantal aanvullende hulpmiddelen waarmee je een huurder kan screenen. Zo kun je recensies lezen van andere verhuurders over de persoon die bij jou wil verblijven. Ook is er een chatfunctie zodat je vragen kunt stellen. 

    Meer weten over verhuur via Airbnb? 

    Ongewenste personen in je huis

    Vereniging Eigen Huis adviseert om afspraken te maken met de huurder dat jij (of een makelaar) af en toe langs kan komen. Zo kan je controleren of het huis wel gebruikt wordt waar het voor bedoeld is en of de woning nog in goede staat is.  

    Het blijkt zo nu en dan helaas voor te komen dat criminelen een huurhuis gebruiken voor criminele activiteiten, zoals het kweken van hennep. Vermoed je dat je huis gebruikt wordt als hennepkwekerij of voor andere criminele activiteiten? Schakel dan de politie in.

    Benieuwd hoe je een hennepkwekerij kan herkennen?

    Externe screening

    Het is ook mogelijk om je makelaar een screening uit te laten voeren van een potentiële huurder. Je zou zelfs nog een screeningsbureau in kunnen schakelen. De Verhuurcommissie of de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Taxateurs en Makelaars) zijn organisaties die huurdersscreenings aanbieden. 

    Checklist documenten 

    Huurcheck Nederland heeft een lijst gepubliceerd van documenten die zij aanraden om te vragen van een huurder.

    Bron: Airbnb / Huurcheck.nl / Politie.nl / Radar / Vereniging Eigen Huis 

  • Ook interessant