Boek jij liever last-minute of ben jij al lang en breed aan het oriënteren waar jouw welverdiende vakantie naartoe gaat? Zo voorkom je dat je jouw reis of vakantiehuis bij een onbetrouwbare aanbieder boekt.
Van malafide advertenties over vakantiereizen tot websites waar vakantiewoningen worden aangeboden die er in het echt anders uitzien dan op de foto, of nóg erger: helemaal niet blijken te bestaan. Oplichters maken gretig gebruik van verschillende manieren om je online op te lichten. Laat criminelen de vakantie waar je al maanden naar uit kijkt, niet van je afpakken met onderstaande tips.
Twee soorten vakantiefraude
Henriëtte Bongers, directeur van de Fraudehelpdesk vertelt aan het AD over twee varianten van vakantiefraude. De eerste variant legt ze als volgt uit: “De oplichter maakt een mooie nepwebsite met huizen die ze van een andere site halen. Vaak met namen als mooievakanties.nl of airbnbkorting.nl. Het kan soms sprekend op een andere, legitieme site lijken.” Oplichters hopen dat je hierdoor sneller in hun val trapt.
De tweede variant gebeurt op een platform waar de verhuurder is gehackt. Het gaat in dit geval dus om een platform dat normaal gesproken wél betrouwbaar is. De hacker gaat als volgt te werk: “Bijvoorbeeld via een verhuurder die per ongeluk op de link in een phishing mailtje heeft gedrukt en accountgegevens heeft gedeeld. Als een fraudeur de inloggegevens van een verhuurder buitmaakt, kan hij of zij op die manier de verhuur overnemen. In zo’n geval zal de oplichter voorstellen om via Whatsapp verder te praten, soms met de belofte van een mooie korting, en de betaling buiten het platform laten plaatsvinden”, aldus Bongers aan het AD.
Wat te doen tegen vakantiefraude?
Onderstaand een aantal tips van de Fraudehelpdesk:
- Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Vaak is dat ook zo.
- Check de reviews van de reisorganisatie of verhuurder via onafhankelijke reviewsites zoals Trustpilot. Voer in de zoekmachine de naam van de reisorganisatie of verhuurder in met het woord ‘review’ of ‘klacht’ erachter.
- Controleer of het webadres van de website betrouwbaar is. Op Whois.com of SIDN.nl (alleen Nederlandse domeinnamen) kun je controleren hoe lang een website al bestaat. Is de website kort geleden aangemaakt? Wees dan alert. Oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites.
- Check via Google Image Search of de foto’s van de vakantiewoning op meerdere websites worden gebruikt. Oplichters nemen maar al te graag foto’s uit bestaande advertenties over.
- Zoek het adres van de woning op via Google Maps. Zo kun je zien of het huis daadwerkelijk op het adres staat.
- Wil een verhuurder financiële zaken ergens anders regelen? Ga hier niet in mee! Blijf op het platform waar je jouw vakantiewoning hebt gevonden om te boeken en te betalen. Zo blijf je verzekerd als er iets misgaat.
- Lees de algemene voorwaarden van de website. Als deze ontbreken, boek dan niet bij deze aanbieder.
- Maak áltijd je BSN-nummer onleesbaar bij het versturen van een kopie van je ID-bewijs. Schrijf ook op de kopie dat het een kopie is. Zo maak je een veilige kopie van je ID.
- Dien je borg te betalen of een aanbetaling te doen? Maak geen geld over via een geldkantoor als Western Union of Moneygram.
- Beveilig al je online accounts met een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie.
Is het gelukt om die welverdiende vakantie te boeken en ben je aangekomen op je bestemming? Zo bescherm je je online veiligheid op vakantie.
Bron: AD en Fraudehelpdesk