Veel mensen huren een vakantiehuis via internet. Oplichters weten dit en maken hier handig misbruik van. Wil jij een vakantiewoning huren via internet? Weet dan waar je op moet letten!
Opgelicht?! heeft een aantal handige tips voor je op een rij gezet om te voorkomen dat je wordt opgelicht bij het boeken van een vakantiewoning via internet.
- Zorg dat je altijd weet met wie je zaken doet. Waar kan je terecht als er iets niet klopt?
- Controleer of contact- en KvK-gegevens ook daadwerkelijk bij de website horen.
- Worden keurmerken getoond op de website van de aanbieder? Kijk dan ook op de websites van de keurmerken of de aanbieder bekend is.
- Zoek op Google naar recensies over de aanbieder.
- Wees voorzichtig met aanbetalingen. Zorg dat je weet naar wie je geld overmaakt. Via creditcard is een betaling vaak verzekerd.
- Welke informatie kan je vinden over de villa die je wilt huren? Waar is de villa precies? Zoek het adres op met Google Streetview.
- Is de prijs redelijk of eigenlijk te mooi om waar te zijn? Vergelijk de prijs altijd met andere vakantiehuizen.
- Via Google Afbeeldingen is het mogelijk om foto's door Google te halen. Je kan dan zien of de foto’s van de vakantiewoningen ook elders worden gebruikt.
- Als je gebruik maakt van een dienst als Airbnb of HomeAway, zorg dan dat je altijd betaalt via die sites zelf. Niet via andere wegen.
- Pas op voor valse websites! Kijk goed naar de URL van de website waarop je boekt. Aan wat vóór de laatste .com/.eu/.nl etc. staat, kun je zien op welke site je zit: www.airbnb·nl/experiences/23568?source=p1 = ‘airbnb·nl’ dus Airbnb www.airbnb·com-online-booking·eu = ‘booking·eu’ dus Booking (en géén Airbnb)
- Wees ook alert op valse e-mails. Kijk goed naar wat er ná het apenstaartje (@) staat. Airbnb mailt bijvoorbeeld alleen met deze e-mailadressen.
- Ga niet in op voorstellen via e-mail of telefoon, buiten de booking-sites om.
Dit artikel is voor het laatst bewerkt op 16 mei 2017. Het originele artikel is op 12 mei 2016 gepubliceerd.