Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoe voorkom ik dat ik word opgelicht bij de reparatie van mijn auto?

    Hoe weet je of de reparaties aan je auto waar je voor betaalt daadwerkelijk (correct) worden uitgevoerd? Dat is moeilijk, maar je kunt het risico dat je wordt geflest tot een minimum beperken.

    Waar je op moet letten:

    • Onprofessionele sfeer. Zijn de reparateurs neerbuigend of ongeduldig? Proberen ze je onder druk te zetten om een beslissing te maken? Dan is dit misschien niet de juiste garage!

    • Te mooie aanbieding. Vaak begint oplichting in een garage met een ‘geweldige’ aanbieding voor een reparatie. De garage haalt klanten binnen met een mooie aanbieding voor bijvoorbeeld de remmen. Daarna wordt u verteld dat uw auto die en die reparaties ook nodig heeft. Zo groeit de rekening. Sommige garagebedrijven voeren de beloofde reparaties niet uit en plaatsen de beloofde nieuwe onderdelen niet. Soms worden de reparaties wel uitgevoerd, maar dan zo slecht dat je later terug moet naar de garage.

    • Ongeordende werkplaats. Zoek een garage met een goed geordende werkplaats en moderne apparatuur.

    • Wees voorzichtig als de rekening heel erg groeit. Als de rekening van een simpele reparatie opeens drie tot vier keer zo duur is vanwege ‘complicaties’.

    • Duidelijkheid in schrift. Is het uurloon/zijn de prijzen duidelijk voor je? En de garantie? En zijn ze bereid om een schatting van de kosten voor je op papier te zetten? Als de garage niet achter het werk staat, moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

    Hoe je een goede garage kiest:

    • Vraag vrienden, familie en kennissen naar goede ervaringen met garages.

    • Veel problemen ontstaan uit communicatiefouten. Leg het probleem duidelijk uit en wees niet bang om door te vragen of te zeggen dat je iets niet snapt. Maak ook heldere afspraken over de prijs en vraag om een schatting. Vraag of ze je bellen als de prijs hoger uitvalt dan verwacht. Zo kunnen veel problemen worden voorkomen.

    • Kies voor een garage die is aangesloten bij de BOVAG. De 11.000 bedrijven die zich daarbij hebben aangesloten moeten aan (strenge) kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast heb je bij BOVAG-bedrijven drie maanden garantie op onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.

    Heb je een negatieve ervaring met een garage?

    Als je denkt het slachtoffer te zijn geworden van een ondeugdelijke garage, moet je direct na constatering de garage hiervan schriftelijk op de hoogte stellen. Geef in je brief aan wanneer je de klacht opgelost wil zien. Je bent verplicht om de garage de gelegenheid te geven om alsnog de reparatie goed uit te voeren. Weigert het garagebedrijf een nieuwe reparatie, dan kun je op kosten van dit bedrijf de reparatie door een ander laten uitvoeren. Ook dit moet je vooraf schriftelijk melden bij de garage.

    Gebreken die na afloop van de garantietermijn (bij BOVAG-bedrijven krijg je drie maanden garantie op onderhouds- en reparatiewerkzaamheden) ontstaan, vallen niet onder de garantie. Dit betekent niet dat je dan geen rechten meer hebt. De garage is namelijk verplicht de reparatie of onderhoudsbeurt goed uit te voeren. Je zult wel moeten bewijzen dat de reparatie of onderhoudsbeurt niet deugdelijk en duurzaam is uitgevoerd. Als het mankement zich kort na de garantieperiode voordoet, is het mogelijk dat er iets niet goed is uitgevoerd. Heeft een brief naar de garage geen effect, dan kun je bij een BOVAG bedrijf je klacht voorleggen aan de geschillencommissie. Deze kan een bindend besluit nemen waar beide partijen zich aan moeten houden.

    Heeft de reparatie of het onderhoud plaatsgehad bij een garage die niet is aangesloten bij de BOVAG? Dan kun je met een geschil naar de rechter. Je moet dan een juridische procedure starten. Hou er rekening mee dat je ook dan de klacht schriftelijk moet melden én dat je het bewijs moet leveren.

  • Ook interessant