Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe beveilig jij je 'slimme' apparaten?

  Hoe beveilig jij je 'slimme' apparaten?

  Het Internet of Things neemt een steeds grotere plaats in ons leven. Het wil zeggen dat alledaagse voorwerpen als televisies, koelkasten en thermostaten met het internet verbonden zijn en gegevens kunnen uitwisselen. Maar hoe veilig is dat? Een vrouw uit Brummen kocht een beveiligingscamera, maar eenmaal geïnstalleerd begon die een eigen leven te leiden. De camera draaide rond en begon te schelden.

  Cyberexpert Stan Hegt laat zien wat de gevaren zijn en geeft tips om je veiligheid op internet te vergroten.

  Is elke camera te hacken?

  'Er zijn heel veel camera's met het internet verbonden. Meestal zit daar een standaard fabriekswachtwoord op, maar vaak zit er zelfs geen enkel wachtwoord op. Een standaard wachtwoord is vaak makkelijk te kraken door hackers.

  Dus als er geen wachtwoord op je beveiligingscamera zit of als je het wachtwoord niet verandert, is je camera niet beveiligd?

  'Ja, dat klopt. Dat moet je dus altijd doen! Beveilig je camera altijd met een wachtwoord en verander het fabriekswachtwoord. In de gebruiksaanwijzing van je camera kan je zien hoe je dit doet.'

  Een nieuwsbericht van eerder dit jaar: Ouders van Nederlandse kinderen konden een smartwatch komen, waarmee ze hun kinderen in de gaten dachten te kunnen houden. Maar, anderen konden dat ook.

  'Sterker nog, het was een andere Nederlandse hacker die heeft aangetoond dat het lek was. In het horloge dat je aan je kinderen geeft, zit een simkaartje en op die manier is het altijd met het internet verbonden. Je voert in een app het registratienummer van je horloge in en zo kun je altijd zien waar je kind is.

  De registratienummers bleken als een rijtje op elkaar af te lopen. Zo eindigt er bijvoorbeeld eentje op '87'. Die hacker heeft gedacht van: 'Hey, wat zal er gebeuren als ik bijvoorbeeld '88' en '89' intyp?' en heeft op die manier het lek gevonden. Zo konden de telefoonnummers en locatiegegevens van duizenden kinderen gevonden worden. Deze lek is gelukkig gedicht.

  Als je zo'n smartwatch koopt, is het handig om te kijken naar welke mogelijkheden erop zitten. Heb je die wel allemaal nodig? Kijk ook naar welk merk je koopt. Is dit een bekend merk of een onbekend goedkoop product? Denk bij de aanschaf van dit soort dingen altijd na over wat het je kan brengen en weeg de risico's af tegen de voordelen.'

 • Ook interessant