In 2023 ontving 85 procent van de Nederlanders phishingberichten. Van deze groep klikte ongeveer tien procent op frauduleuze links, zo blijkt uit cijfers van het Cyber Security Monitor rapport van het CBS. Google en Apple zetten AI in om gebruikers te beschermen. Welke tools zijn dit en zijn er ook nadelen?
Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet bij de totstandkoming van online oplichtingstactieken, zoals phishing, wordt AI ook ingezet bij de bestrijding ervan. Techgiganten Google en Apple bieden gratis tools aan voor gebruikers om phishing en malafide websites te herkennen.
Zo helpt Google je frauduleuze links te herkennen
Phishingberichten bevatten vaak frauduleuze links om je gegevens te stelen of malware te installeren op je apparaten. Google zet AI in bij je Chrome browser om je hiervoor te waarschuwen als onderdeel van ‘Google’s Safe Browsing’. De plugin bestond al langer, maar er zat eerst dertig tot zestig minuten vertraging op. Nu werkt de tool in realtime, waardoor je met deze plugin direct wordt gewaarschuwd. Bovendien worden aanvallen geblokkeerd, extensies gecontroleerd en documenten gescand. Hiermee verwacht Google zo’n 25 procent van de phishingaanvallen tegen te kunnen gaan, meldt Want in een blogbericht.
Hoe zit het met privacy?
Hoewel dit klinkt als een makkelijke en behulpzame manier van Google en Apple om hun gebruikers te beschermen, is het gebruik van deze tools niet alleen maar voordelig. Ot van Daalen, expert op het gebied van privacy, cybersecurity en AI, benadrukt dat het gebruik van zulke tools ook impact heeft op je privacy. “Het in de gaten houden van gevaren, ook al is het met de beste bedoelingen, kan betekenen dat deze bedrijven met jou meekijken wat betreft jouw online gedrag en mailverkeer.” Je bent misschien veiliger, maar je levert een groot stuk privacy in.
Aaron Mirck, auteur van boeken over kunstmatige intelligentie, waarschuwt voor het gebruik van Google Chrome als browser. “Ongeveer de helft van de mensen gebruikt Chrome, maar aangezien dat de browser van Google is, is dat qua privacy ongeveer hetzelfde als een oorlog beginnen om de vrede te stichten”, schrijft Mirck op zijn website. Volgens hem schendt deze zoekmachine je privacy, hij raadt daarom het gebruik van andere browsers, zoals Firefox of Brave aan en zoekmachines als DuckDuckGo.
Wachtwoordmanager in je Google-account
Google biedt ook een gratis wachtwoordmanager aan die je waarschuwt voor gelekte of zwakke wachtwoorden. Je kunt hiermee achterhalen of je wachtwoorden gehackt zijn, vaker gebruikt worden en bij welke websites en apps dat gebeurt. Je kunt de wachtwoorden dan direct wijzigen. Daarnaast kun je de beveiliging checken van wachtwoorden die je hebt opgeslagen in je Google-account.
Bescherm je mail met deze AI tool van Apple
Ook voor Apple gebruikers zijn er gratis tools beschikbaar ter preventie van online oplichting. Met Apple’s ‘Privacybescherming in Mail’ kun je in de Apple Mail-app voorkomen dat afzenders inzicht krijgen in je mailactiviteiten. Hierdoor zijn je mailactiviteiten afgeschermd voor cybercriminelen. Zij kunnen dan dus niet zien of je de mail hebt geopend en wat je exacte locatie is. Zo schakel je de functie in: Tik in ‘Instellingen’ op ‘Apps’ en ga vervolgens naar ‘Privacybescherming’ en schakel ‘Bescherm activiteiten in Mail’ in.
AI bescherming tegen websites met malware
Safari waarschuwt je als je een website bezoekt die onveilig is, je kunt er dan zelf voor kiezen of je alsnog doorgaat. Apple voert verschillende technische controles uit en toont op basis daarvan eventueel de ‘Website niet veilig’-melding. Mocht je toch doorgaan op een onveilige website dan roept Apple zijn gebruikers op om nooit wachtwoorden, creditcardgegevens of andere gevoelige persoonlijke informatie te delen op websites met deze waarschuwing.