Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Cybercriminelen misbruiken BN'ers voor valse bitcoinadvertenties: ‘Ik werd echt in het verhaal meegetrokken’

    Cybercriminelen misbruiken BN'ers voor valse bitcoinadvertenties: ‘Ik werd echt in het verhaal meegetrokken’

    Online circuleren nepadvertenties rond van bekende Nederlanders (BN'ers) die zogenaamd investeringen in crypto aanprijzen. Met slechts een inleg van 250 euro zouden ze (tien)duizenden euro’s per dag verdienen. Als je erin trapt, word je platgebeld en onder druk gezet om nog meer geld over te maken.

    Nepadvertenties met verzonnen succesverhalen van BN’ers, zoals John de Mol, Chantal Janzen of Jort Kelder worden al jaren gebruikt om mensen op te lichten. Cybercriminelen verleiden hiermee particuliere beleggers om te investeren, met alle gevolgen van dien. In 2021 waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor valse advertenties met Jort Kelder en Ali B, en begin dit jaar waarschuwde Froukje de Both via Instagram om alert te zijn op nepberichten over haar.

    Niet bestaande interviews

    De advertenties verschijnen in je nieuwsfeed op Google of social media. Zodra je op een advertentie klikt, kom je op een nagebouwde nieuwssite terecht. Voorbeelden van nieuwskoppen zijn: “Nederlandse bank klaagt Chantal Janzen aan voor haar opmerkingen in live tv-programma” en “Fans willen Froukje de Both vrijlaten na schandalig interview”. 

    Cybercriminelen spelen hiermee goed in op de nieuwsgierigheid van lezers. In de artikelen staan bijvoorbeeld uitgetypte nepinterviews tussen Chantal Janzen en Arjen Lubach of Froukje de Both en Wilfred Genee. 

    Jeffrey* kwam het valse AD-artikel van Chantal Janzen tegen in Google Nieuws en viel bijna voor deze oplichtingstruc. “Ik merkte gewoon echt dat ik in het verhaal werd meegetrokken. Onderaan het artikel stond ook dat iemand van de AD-redactie het platform heeft gecheckt, dat wekte mijn vertrouwen.” 

    Malafide beleggingsplatformen

    Het doel van de artikelen is het aanprijzen van louche beleggingsplatformen. Zo zou Chantal Janzen tegen Lubach hebben gezegd: “Geef me 250 euro en met het Trade 2.0 Avapro platform verdien ik een miljoen in 12-15 weken!" Froukje de Both zou weer tegen Wilfred Genee hebben gezegd dat ze geld heeft belegd op het ‘Quantum 2.0 Edex platform’.

    Wat gebeurt er als je je gegevens invult? 

    Zodra je op de links klikt, wordt je doorgestuurd naar malafide beleggingswebsites, waar een minimale storting van 250 euro vereist is. Jeffrey liet zijn gegevens achter, waaronder zijn naam, achternaam, telefoonnummer en mailadres, maar maakte nog geen geld over. Toen Jeffrey geen bevestigingsmail kreeg, gaf zijn onderbuikgevoel aan dat er iets niet klopte. 

    “Toen mijn gezonde verstand ging werken, ben ik dingen gaan checken.” Hij zocht de aflevering van Chantal Janzen bij Arjen Lubach op en ontdekte dat de uitzending niet ging over beleggen en dat de reacties onderaan het artikel nep waren. “Ik dacht bij mezelf: Gratis geld bestaat niet!“ 

    Nepreacties onderaan de artikelen

    Diezelfde dag werd Jeffrey platgebeld door verschillende 06-nummers. “Je merkt meteen dat er druk wordt uitgeoefend om je zo snel mogelijk over de streep te krijgen en zoveel mogelijk geld in te laten zetten.“ Uiteindelijk blokkeerde Jeffrey alle nummers en wist hij zonder financiële gevolgen aan de situatie te ontsnappen.

    Wat te doen als je geld hebt overgemaakt?

    Heb jij in tegenstelling tot Jeffrey wel geld overgemaakt? De Fraudehelpdesk geeft op hun website een aantal tips wat je kunt doen:

    • Stop direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder je anders zal willen doen geloven.
    • Maak melding bij je bank.
    • Rapporteer de advertentie(s) aan het platform of de website, daar zijn vaak speciale buttons voor.
    • Doe aangifte bij de politie en maak een melding bij de Fraudehelpdesk voor verder advies.

    Lees ook

  • Ook interessant