Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vloeistoftruc - valsemunterij

  Vloeistoftruc - valsemunterij

  Zo nu en dan duikt er in het nieuws een verhaal op over oplichters die beweren dat ze met een speciale vloeistof bankbiljetten kunnen kopiëren.

  Al in 2005 besteedde Opgelicht?! aandacht aan deze truc, die tien jaar later nog steeds door fraudeurs wordt uitgevoerd.

  De redactie van Opgelicht?! werd in 2005 getipt door een kijker die benaderd was door twee mannen uit Kameroen die beweerden dat ze met speciale chemicaliën van 1 echt eurobiljet, DRIE echte eurobiljetten konden maken. Opgelicht?! besloot met de mannen af te spreken en de truc vast te leggen.

  Het kwam tot een afspraak in een bedrijfsruimte. Onder het toezicht oog van onze verborgen camera’s gingen de heren aan de slag met een echt briefje van 50 euro. Dit briefje moest een afdruk gaan geven op twee witte papiertjes, zodat aan het einde van de rit ‘nieuw’ geld ontstaat.

  Het werd een rommelige, ongeloofwaardige demonstratie met chemicaliën, poeder, aluminiumfolie, watjes en emmers water. Maar aan het einde van rit waren er inderdaad drie briefjes van 50.

  Het geld was niet vals. De mannen wilden ons natuurlijk laten zien dat hun truc ‘echt’ geld oplevert. De briefjes hadden alledrie een ander serienummer. En dat is dan weer heel bijzonder, omdat het volgens de mannen zelf om kopieën zou gaan. Maar kopieën zouden juist HETZELFDE serie nummer moeten hebben. De conclusie is duidelijk: de twee zogenaamde negatieven waren twee echte eurobiljetten, die gewoon een wit kleurtje hadden gekregen.

  Het was de bedoeling dat wij flink zouden gaan betalen voor deze wonderchemicaliën, zodat we zelf ook ons eigen geld konden maken. Maar zover kwam het niet, want na hun demonstratie werden de heren afgevoerd door de politie.

  Een van de twee mannen heeft na zijn arrestatie drie dagen vast gezeten en heeft zich op 11 november 2005 moeten verantwoorden voor de politierechter wegens poging tot oplichting. De ander verbleef hier illegaal en is het land uitgezet.

  Gerelateerd

 • Ook interessant