Babbeltrucs komen vaker voor dan je denkt. Dieven bellen met een smoes aan en weten zo een woning binnen te komen. In veel gevallen zijn oudere mensen het slachtoffer. Oplichters verzinnen voortdurend nieuwe manieren om mensen te duperen. In dit artikel bespreken we vier veelvoorkomende babbeltrucs.
Nieuwe buren
Bij deze eerste babbeltruc doet een oplichter zich voor als een nieuwe buurman of -vrouw van een bewoner. Een onbekend persoon belt aan bij, vaak oudere, mensen en zegt graag kennis te willen maken. Het potentiële slachtoffer laat de oplichter binnen.
Vervolgens steelt de fraudeur op een onbewaakt moment spullen uit het huis. Korte tijd later verdwijnt hij met een buit. Het kan even duren voordat het slachtoffer erachter komt dat er spullen zijn gestolen. Dit geeft de dader de mogelijkheid om te vluchten.
Advies: Doe niet zomaar open voor onbekende personen, maar kijk goed wie er voor de deur staat. Vertrouw je het niet, laat de persoon voor de deur dan niet binnen.
Energiemaatschappij
Een oplichter doet zich voor als medewerker van een energiemaatschappij. Soms zou een persoon je gasmeter willen controleren, in andere gevallen gaat het zogenaamd om de aanschaf van een nieuwe of andere gasmeter.
Als de nepmedewerker eenmaal binnen is, vraagt hij de bewoner bijvoorbeeld de douchekraan aan te zetten of ergens anders in de woning een schakelaar aan te zetten. In de tussentijd steelt de dader verschillende waardevolle spullen uit het huis.
Advies: Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Vertel direct dat je met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt.
Politieagent
Een babbeltruc die de laatste tijd veel voorkomt, is die van nepagent. Een oplichter doet zich in dit geval voor als agent. De persoon is lang niet altijd in politie-uniform gekleed.
Met een smoes weet de fraudeur het huis van het potentiële slachtoffer binnen te komen. Vaak wil de 'agent' weten of alle ramen en deuren goed beveiligd zijn. Als de nepagent weg is, komt het slachtoffer erachter dat verschillende waardevolle spullen verdwenen zijn.
Advies: politie adviseert geen agenten zonder legitimatiebewijs in je huis te laten. Dit laatste mag je altijd vragen als je door de politie wordt aangesproken. Op een legitimatiebewijs van een agent staat een foto, naam, rang en werkgebied. Vertrouw je het niet, doe dan niet open en bel de politie om te checken of het verhaal klopt.
Thuiszorg
Ook gebeurt het regelmatig dat een oplichter zich voordoet als medewerker van de thuiszorg. De dader belt bij ouderen aan om, naar eigen zeggen, zorg te verlenen. Doordat oudere mensen vaak zorg krijgen van verschillende thuiszorgmedewerkers, houdt het slachtoffer geen enkel moment rekening met het feit dat hij wordt opgelicht.
Wanneer de fraudeur eenmaal binnen is, houdt deze persoon een algemeen praatje. Zodra het slachtoffer even niet oplet, steelt de oplichter verschillende spullen, zoals een portemonnee of sieraden. De dader verdwijnt vervolgens spoorloos.
Advies: Als je de situatie niet vertrouwt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk dit goed en bel bij twijfel de desbetreffende instantie.
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig hoe je babbeltrucs kunt voorkomen? Bekijk het hulpartikel dat wij over babbeltrucs maakten.
Noot: Dit is een artikel uit 2016, gecontroleerd door de redactie op 24 december 2018.