Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Fraude met Rabo Scanner

    Fraude met Rabo Scanner

    Stel: je verkoopt spullen via internet. Een koper meldt zich bij jou en vraagt een foto te maken van je bankpas. Hij stuurt na enkele minuten een kleurencode. Plotseling wordt er veel geld van je rekening afgehaald. Je bent slachtoffer geworden van fraude met de Rabo Scanner. In dit artikel lees je hoe deze fraude in zijn werk gaat en vind je een video waarin een fraudespecialist van de Rabobank uitlegt hoe de truc in elkaar steekt.

    Als voorbeeld nemen we een klant, die iets verkoopt via Marktplaats. 'De oplichter vindt jouw advertentie met daarin je telefoonnummer. Hij benadert je via WhatsApp en zegt dat hij spullen van je wilt kopen', zo vertelt Frans Szabó van Rabobank.

    Je bent hier erg blij mee, omdat je jouw spullen eindelijk kwijt bent. 'Vervolgens vertelt de fraudeur dat je een kopie van je legitimatie en bankpas moet sturen. Wanneer hij de foto van je bankpas heeft, kent hij je rekening- en pasnummer. Hij voert dit in op de website van de bank.'

    Kleurcode

    Hierna krijgt de oplichter een kleurcode op het beeldscherm, die hij moet scannen met de Rabo Scanner. Hij maakt een foto van de kleurcode en stuurt deze naar je op. Je dient de code te scannen en een inlogcode door te geven.

    Hij probeert vervolgens geld over te boeken van jouw rekening naar een rekening waar hij zelf controle over heeft. 'Voor het overmaken van het geld krijgt hij andere codes. Er komt bij jou een nieuwe opdracht in het scherm van de Rabo Scanner. De crimineel vraagt je op 'ja' te klikken. Doordat hij maar blijft doorpraten, doe je dit.' Deze simpele handeling kan je uiteindelijk veel geld kosten.

    Tips

    Wil je de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van bankfraude? De volgende vijf principes voor veilig bankieren zijn opgesteld door de Betaalvereniging Nederland en de Consumentenbond. Ze gelden voor particuliere klanten van alle Nederlandse banken.

    • Houd je bevestigingscodes geheim. Wanneer je deze code wel geeft, verschaf je een vreemde toegang tot jouw rekening en kan hij betalingen verrichten en accorderen met jouw codes.
    • Laat een ander nooit je bankpas gebruiken.
    • Zorg voor goede beveiliging van je apparatuur.
    • Controleer je bankrekening. Als je erachter komt dat er vreemde bedragen van jouw rekening af zijn gehaald, neem dan gelijk contact op met je bank.
    • Meld incidenten bij je bank en volg de aanwijzingen op.

    In onderstaande video laat een fraudespecialist van de Rabobank zien hoe deze fraude in zijn werk gaat.

    Gerelateerd

  • Ook interessant