Een Duitser is voor zeker 10.000 euro het schip in gegaan, nadat hij een mail had ontvangen waarin hem een enorme erfenis van een ver familielid werd beloofd. Bij Opgelicht?! komen geregeld meldingen binnen van mensen die het slachtoffer zijn geworden soortgelijke fraudetrucs. Wees alert als je een e-mail krijgt waarin je een enorm geldbedrag wordt beloofd. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo!

De goedgelovige man uit Duitsland kreeg van onbekenden uit Australië via een e-mail te horen dat er een erfenis van 13 miljoen euro op hem wachtte van een overleden, ver familielid. Om dat geld te kunnen innen, moest de zeventigjarige man wel eerst een bedrag van vijf cijfers overmaken. Volgens de politie maakte de man dat geld daadwerkelijk over en hoorde hij daarna niets meer.

Voorschotfraude

De Duitser werd het slachtoffer van erfenisfraude, een vorm van voorschotfraude, ook wel Nigeriaanse fraude genoemd. Hierbij worden gouden bergen beloofd, zoals een erfenis of grote geldprijs. Om het geld te ontvangen, moet men eerst een relatief laag bedrag betalen aan bijvoorbeeld een notaris. Vaak worden slachtoffers na een eerste betaling met allerlei smoezen overgehaald om nog meer geld over te maken. Er moeten nog wat extra kosten betaald worden en dan komt het beloofde geld écht. Maar alles is nep en het overgemaakte geld verdwijnt in de zakken van fraudeurs.

Meer slachtoffers

Bij Opgelicht?! melden zich geregeld mensen die het slachtoffer zijn geworden van voorschotfraude. Zij kregen bijvoorbeeld een e-mail waarin veel geld werd beloofd, dachten een rijke zakenman uit het buitenland aan de haak te hebben geslagen of wilden via internet een goedkope lening afsluiten.

Zie onderstaande afbeeldingen voor een aantal voorbeelden van voorschotfraude-mailtjes.

Bron: ANP / Opgelicht?!

Gerelateerd