Als je een vliegreis gaat maken dan doe je er verstandig aan geen foto van je boardingpass op internet te plaatsen. Fraudeurs kunnen via de streepjescode achter jouw privégegevens komen en deze vervolgens misbruiken, zo meldt NOS.

Twee hackers hebben ontdekt dat in de streepjescode op een boardingpass de boekingscode verstopt zit. Die code kun je zien als een uniek wachtwoord. In combinatie met iemands naam kan via de site van de vliegtuigmaatschappij een boeking worden geopend. Daarmee krijgt iemand toegang tot jouw persoonlijke gegevens, zoals je telefoonnummer en e-mailadres.

Wijzigen of annuleren

Ook kunnen kwaadwillenden een vlucht wijzigen of annuleren. Het bedrag dat je dan terug zou moeten krijgen, kan de persoon die misbruik maakt van je gegevens naar zichzelf laten uitkeren. Op internet zijn gratis websites te vinden die de streepjescode voor uitlezen.

Boardingpass

Zijn er veel mensen die een foto van de boardingpass delen? Een zoekopdracht op Instagram met het woord 'boardingpass' geeft bijna 80.000 zoekresultaten.

Geen foto plaatsen

Plaats geen foto van jouw boardingpass op social media. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat jouw persoonlijke gegevens in handen van onbekenden komen. Zit jouw vlucht erop? Laat de boardingpass niet slingeren.

Bron: NOS / fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd