Regelmatig worden e-mails verstuurd, waarin je thuiswerk krijgt aangeboden voor een bovengemiddeld salaris. Zodra je akkoord gaat, word je bewust of onbewust onderdeel van een crimineel netwerk. Vervolgens gebruiken criminelen jouw rekening om geld wit te wassen.

Bij deze waarschuwing geven we een voorbeeld van een dergelijke e-mail, met een aanbod voor thuiswerk met een salaris van 5100 euro per maand. Je zou je uren flexibel kunnen indelen naast je dagelijkse werkzaamheden. Ook hier geldt; als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Geldezel

De realiteit is dat je bij dit soort werkzaamheden vaak te maken hebt met oplichters, die jouw rekening gebruiken om geld van gedupeerden door te sluizen. Zo blijven de criminelen zelf buiten schot en is de pakkans voor hen heel klein. Dit is strafbaar en kan zeer grote gevolgen voor je hebben. Zo kan je rekening geblokkeerd worden en kun je op de zwarte lijst komen te staan bij banken. Ook zul je in dergelijke situaties te maken krijgen met justitie en kun je zelfs een celstraf krijgen.

Mensen ronselen

Naast het versturen van e-mails over thuiswerk, maken criminelen ook gebruik van andere manieren om aan geldezels te komen. Zo proberen oplichters mensen (vaak jongeren) op straat over te halen hun rekening beschikbaar te stellen. De aanbiedingen klinken vaak aanlokkelijk en vrij onschuldig. In dit fragment wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Waarschuwing

Ga niet in op dit soort aanbiedingen en stel je rekening nooit beschikbaar aan derden! Het komt ook voor dat slachtoffers onder druk worden gezet of zelfs worden bedreigd. In dergelijke gevallen; bel direct 112 en je bank.

Gerelateerd