Oplichting met niet-bestaande huurwoningen, dat is het handelsmerk van de beheerder(s) van de Facebookpagina 'Huurwoningen Amsterdam - Like ons' en de daaraan gekoppelde website Vandaaghuurwoningen.nl. De meest fantastische appartementen en studio's op de meest gewilde locaties van de stad worden te huur aangeboden voor prijzen die wel zó opvallend laag zijn dat het simpelweg niet kan kloppen. Uiteraard is het allemaal één grote zwendel: het betreft hier namelijk stuk voor stuk niet-bestaand woningaanbod. Jij betaalt dus inschrijfgeld voor niets. Opvallend: de betreffende pagina is sinds enkele dagen weer terug op Facebook, maar was bijna een jaar offline na eerdere aantijgingen van oplichting en het artikel dat Opgelicht?! er destijds over schreef. Hoe kan dat?
Volgers van Opgelicht?! weten het misschien nog wel, maar ongeveer een jaar geleden publiceerden wij een zeer uitgebreid artikel over de Facebookpagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons'. Daags na publicatie was deze pagina met meer dan 90.000 volgers ineens verdwenen.
Met gepaste tevredenheid dachten we toen 'kijk, dat is goed nieuws, kennelijk had het wel degelijk zin om er een stuk over te schrijven en zijn woningzoekenden de komende tijd in ieder geval weer even verlost van deze oplichters'. Maar tot onze verbazing zagen we dat dezelfde pagina sinds enkele dagen gewoon weer te vinden valt op Facebook. Al met al reden genoeg voor een follow-up.
Hoe weten we dat het om dezelfde pagina gaat? De extensie in de Facebooklink '@AmsterdamWoninghuren' is identiek aan die van de pagina die destijds offline werd gehaald, met ruim 90.000 volgers is ook het oude bereik weer hersteld en de website Vandaaghuurwoningen.nl is een regelrechte kopie van de eerdere website Snelhurenin020.nl. Voor de beheerder van de pagina natuurlijk een uitstekend uitgangspunt om de boel weer eens ouderwets te belazeren. Hoe kan dat?
Inschrijfgeld betalen om op niet-bestaande woningen te reageren, aanbod bevat gestolen foto's
De voornaamste bezigheid van deze charlatans is na bijna een jaar van afwezigheid voor zover wij kunnen zien ongewijzigd en behelst nog altijd het op schaamteloze wijze misbruik maken van wanhopige woningzoekenden door niet-bestaande huurwoningen aan te bieden voor huurprijzen die ver, vér onder de marktconforme tarieven liggen.
Sterker nog, de huurprijzen liggen stuk voor stuk onder de liberalisatiegrens en bij alle woningen wordt vermeld dat huurtoeslag aanvragen mogelijk is, en dat is natuurlijk een tactiek om studenten met een kleine beurs te verleiden. Het behoeft immers geen nadere toelichting dat de krapte op de woningmarkt zéker in Amsterdam een gigantisch probleem is, dus als jij een appartement ziet dat binnen jouw budget past, is de kans aanwezig dat je je er tegen beter weten in tóch toe laat verleiden om een gokje te wagen.
Overigens wordt ook dit keer weer misbruik gemaakt van fotomateriaal dat gestolen is van verschillende platformen met legitiem woningaanbod. Ze zijn over het algemeen wel zo slim om hun sporen redelijk af te dekken door foto's te gebruiken van advertenties die al lang en breed niet meer online staan, zodat reverse image search op Google niets oplevert. Maar helaas zijn ze net niet slim genoeg: wij hebben vrij vlot toch een duidelijk voorbeeld van fotodiefstal weten op te duiken.
Bekijk onderstaande afbeeldingen maar eens. Volgens de Facebookpagina gaat het hier om een appartement van 51m2 aan de Jacob van Lennepkade dat voor een bedrag van 478 euro inclusief gas, water en licht wordt aangeboden. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Jazeker, en in werkelijkheid betreft dit dan ook een appartement van 55m2 aan de Rustenburgerstraat. De werkelijke huurprijs? 1800 euro per maand. Gas, water en licht zit daar niet bij inbegrepen.
Mooi dakterras, nietwaar?
Dat adverteren met nepwoningen is bovendien een tamelijk lucratieve aangelegenheid. Het werkt als volgt: via gesponsorde advertenties worden deze woningen op Facebook onder de aandacht gebracht van een groot aantal mensen. Degenen die een gesponsorde advertentie zien, gaan vervolgens hun woningzoekende vrienden of (klein)kinderen taggen met opmerkingen als 'kijk, reageer snel, dat is nog eens een uitgelezen kans', en zo ontstaat er een soort sneeuwbaleffect. Maar om überhaupt te mogen reageren moeten woningzoekenden wél inschrijfgeld betalen. Daarna gebeurt er uiteraard helemaal niks.
Je betaalt twee tientjes inschrijfgeld, stuurt een paar reacties en je hoort vervolgens nergens meer wat van. Dan is het makkelijk om te denken 'Ach, gezien het overweldigende aantal reacties zal ik er wel naast hebben gegrepen, volgende keer beter'. Wat ook meespeelt (sterker nog, dit is bij uitstek het uitgangspunt van deze zwendel): vrijwel niemand neemt de moeite om voor twee tientjes aangifte te doen bij de politie.
En zo kan het grote cashen ongehinderd doorgaan: wij hoeven vermoedelijk niet uit te leggen dat het al met al toch wel om een behoorlijke smak geld gaat als tientallen woningzoekenden per dag inschrijfgeld betalen, een inschatting die ons gezien het enorme bereik van deze pagina helemaal niet zo onrealistisch lijkt.
Compleet ongeloofwaardig woningaanbod met huurprijzen ver onder de marktconforme tarieven
De grap is dat de beheerder van deze pagina niet eens probeert om het nog enigszins geloofwaardig te houden. Voor de genoemde huurprijzen huur je in werkelijkheid nog geen bezemkast of een beschimmelde kelderbox in de uiterste buitenwijken van de hoofdstad.
Denk je dat we overdrijven? Bekijk de volgende advertentietekst maar eens. Een loft in hartje binnenstad met een indoor parkeerplaats voor iets meer dan 500 euro? Tuurlijk. Als je een bona fide makelaar belt met deze woningeisen en dat budget loop je een serieus risico om een schadeclaim aan je broek te krijgen: grote kans dat degene aan de andere kant van de lijn simpelweg bezwijkt van de lach.
- Waanzinnig mooi -> Loft-appartement;
- Totaal €512,- incl g/w/l per maand;
- Warmoesstraat (hartje centrum), Amsterdam;
- Woonoppervlakte 51 m²;
- 1 Slaapkamer;
- Gestoffeerd of gemeubileerd;
- Studenten ook toegestaan;
- Huurtoeslag aanvragen toegestaan;
- Indoor parkeerplaats;
- Huisdieren toegestaan;
- Huren met garantstelling mogelijk;
- Huren direct bij eigenaar;
- Onbepaalde tijd;
Voor de aardigheid hebben we hier een tweetal voorbeelden van advertentieteksten én bijbehorende foto's. Zeg nou zelf: dat kan toch simpelweg niet kloppen?
Wat doet Facebook om deze pagina te weren van hun platform?
Uiteraard leggen wij onze bevindingen vergezeld van de nodige screenshots voor aan Facebook, want dat er tegen deze pagina moet worden opgetreden, staat wat ons betreft vast. We krijgen vlot antwoord, de melding wordt serieus opgepakt en een woordvoerder van Facebook heeft ons laten weten dat ze onze bevindingen nader gaan onderzoeken.
Eventuele vervolgstappen zijn afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek: uiteraard kan Facebook niet zomaar een pagina offline halen zonder de feiten zelf te onderzoeken. Zodra wij meer weten, zullen wij onze volgers uiteraard voorzien van een update.
Wel mogen wij namens Facebook vast een antwoord geven op de vraag wat je als gebruiker kunt doen om verdachte, misleidende of ongepaste content te rapporteren. Het volledige antwoord op die vraag lees je hieronder:
Toelichting van Facebook over het rapporteren van content
Het bewaken van de veiligheid van mensen op Facebook en Instagram is altijd onze hoogste prioriteit. Wanneer je als gebruiker iets op het platform tegenkomt waarvan jij denkt dat het onze regels overtreedt, dan willen we dat horen. Hiervoor stellen we rapporteer-tools beschikbaar zodat mensen overtredingen aan ons kunnen laten weten en we die kunnen onderzoeken.
Een advertentie kan je rapporteren door op de drie puntjes naast de advertentie te klikken. Vervolgens klik je op advertentie rapporteren en volg je de aanwijzingen op het scherm. Je kunt een advertentie waarvan je denkt dat deze is bedoeld om mensen te misleiden of op te lichten in een poging geld of persoonlijke gegevens te verkrijgen, ook rapporteren via dit formulier.
Wanneer je een advertentie rapporteert, wordt deze gecontroleerd door ons systeem voor advertentiebeoordeling. Dit proces gebruikt automatische hulpmiddelen, en in sommige gevallen handmatige beoordeling, om advertenties te beoordelen op basis van ons advertentiebeleid.
We verwijderen de advertentie als we een schending van ons beleid detecteren. We beoordelen advertenties op ons platform doorlopend op basis van veel signalen, waaronder feedback van gebruikers, om de integriteit en relevantie van advertenties op Facebook te verbeteren.
Een organische post kan je rapporteren door op de drie puntjes rechtsboven het bericht te klikken. Je klikt vervolgens op hulp zoeken of bericht rapporteren en volgt de aanwijzingen op je scherm.Meer informatie over hoe je content kan rapporteren vind je hier.
We werken hard aan het bestrijden van misinformatie via onze platforms, hier lees je meer over hoe we dit doen.
Terwijl wij eraan werken om de verspreiding van nepnieuws te beperken, kun je als gebruiker ook letten op een aantal signalen. Deze hebben we hier voor je op een rij gezet.