Nu de zomervakanties ten einde lopen en veel scholieren en studenten weer de schoolbanken ingaan, zoeken velen op internet naar betaalbare studiematerialen voor het komende jaar. Ook oplichters weten dit! Pas dus goed op bij het online kopen van studiematerialen en schoolboeken.

Eerder deze zomer waarschuwde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie (LMIO) al voor internetoplichting met studieboeken en andere studiematerialen. Het LMIO zag toen al een toename van het aantal meldingen waarbij deze producten gekocht zouden zijn, maar nooit werden geleverd. De waarschuwing van de politie is nu, aan het begin van het schooljaar, actueler dan ooit.

Opgelicht?! forum: voor € 400,- opgelicht met studieboeken

Boeken en andere studiematerialen

Op websites als Marktplaats en op social media bieden oplichters boeken of andere studiebenodigdheden aan. Na betaling wordt er echter niets geleverd. Het gaat om bijvoorbeeld de grote Bosatlas, de basis Bosatlas, grafische rekenmachines of studiegerichte boeken.

Handige tips

Het LMIO geeft de volgende tips om de kans op oplichting bij de aankoop van studiematerialen te minimaliseren:

  • Haal het gekochte product op, zodat je kunt zien of het daadwerkelijk de juiste druk of versie is die je nodig hebt voor je studie.
  • Lukt het niet om het product op te halen, controleer dan de gegevens van de verkoper op politie.nl.
  • Maak gebruik van de betaalmogelijkheid 'gelijk oversteken' van Marktplaats of soortgelijke diensten.
  • Als de prijs van het aangeboden product te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Let daarop!
  • Stuur NOOIT een kopie van je legitimatie bewijs naar een verkoper. Deze kan hier misbruik van maken, bijvoorbeeld door anderen te gaan oplichten uit jouw naam.

Meer tips: hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een handelssite

Gerelateerd