Er is weer een opmars geconstateerd in het aantal gevallen van WhatsApp-fraude. Iemand doet zich voor als een familielid of bekende en vraagt je of je met spoed een bedrag kunt overmaken, bijvoorbeeld om de huur te betalen of omdat iemand in het buitenland is gestrand. Niets is echter wat het lijkt. Eén gedupeerde doet zijn verhaal.

Wij waarschuwden er laatst al voor op de website en ook in onze mobiele app, maar deze variant van fraude is aan een flinke opmars bezig. Opvallend is daarbij dat deze fraudeurs zeer geraffineerd te werk gaan. Ze weten persoonlijke informatie in te winnen via sociale media en stelen niet zelden ook de profielfoto regelrecht van een Facebook- of Instagramprofiel.

In voorkomende gevallen weten oplichters de persoon voor wie ze zich uitgeven opvallend goed na te doen: onderlinge spreektaal en de algehele toon van bepaalde conversaties kan worden afgekeken als je je profiel niet goed afschermt.

Deze gedupeerde verloor ruim € 3.500,-, maar het verlies kan nog veel hoger oplopen. Schadeposten van € 10.000,- zijn helaas geen uitzondering.

Wil jij voorkomen dat je slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? Volg dan onderstaande link.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van WhatsApp-fraude?