De kans dat Nederland nog geld terugkrijgt van Bulgaren die hier hebben gefraudeerd met de huurtoeslag, is "buitengewoon klein". Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Probleem is dat terugvorderen van de huurtoeslag niet is opgenomen in Europese verordeningen. Weekers wil daarom een civielrechtelijke vordering in Nederland indienen. Als de Nederlandse rechter die toekent, gaat het dossier naar Bulgarije. De kans dat dit uiteindelijk tot succes leidt is zeer klein, maar Weekers wil het desalniettemin proberen met een proefprocedure.

Hij wees er in een debat in de Tweede Kamer ook op dat zelfs dan nog afgewogen moet worden of het zinvol is. Het kan zijn dat de proceskosten vele malen hoger worden dan het bedrag aan huurtoeslag waarmee gefraudeerd is. Weekers zei ook dat het kabinet met Europese collega's in Brussel gaat bespreken hoe er wel een wettelijke basis kan komen voor het terugeisen van onterecht uitgekeerde toelagen.

Vrijwel de gehele Kamer is zeer chagrijnig over de Bulgarenfraude en over het gebrek aan succes bij het terughalen van het geld. Zo bleek eerder deze week dat van de ruim 800 boetes er pas 55 zijn geïnd. Weekers verweerde zich door te zeggen dat hij alles doet wat kan, maar ook "geen ijzer met handen kan breken''.

Bron: ANP

Gerelateerd