Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kan fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit worden gepleegd.

Phishing: Werkwijze crimineel

Phishing gebeurt meestal per e-mail. Hierbij doet de crimineel zich voor als betrouwbare instantie. Zo kun je een e-mail krijgen die van jouw bank afkomstig lijkt, met het verzoek om voor controle persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummers en beveiligingscodes in te voeren op een website. Of er wordt gevraagd een telefoonnummer te bellen, omdat anders je rekening geblokkeerd wordt. Met de verkregen informatie kan de crimineel je later bellen en zich voordoen als bankmedewerker. Hij of zij vraagt dan bijvoorbeeld om jouw beveiligingscodes, omdat er problemen zouden zijn met je rekening en de medewerker wil verifiëren of alles in orde is.

Phishing: Wat kunt u doen?

Wees je ervan bewust dat criminelen op je gegevens uit kunnen zijn. Ga daarom altijd na of de beveiliging klopt, of de betaling klopt en of de website klopt. Bedenk dat de bank je nooit zal vragen om beveiligingscodes of dit doet op onverwachte momenten of plekken. Daarnaast is het verstandig gebruik te maken van een spamfilter en e-mails waarover je twijfelt meteen te verwijderen. Heb je onverhoopt toch persoonlijke gegevens gegeven aan een phisher? Meld dit dan direct bij je bank.

Zo kun je phishing herkennen:

  • Een onverwachte e-mail van je eigen of een andere bank.
  • Taalkundig slecht geschreven e-mails.
  • De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht.
  • In de e-mail vraagt de beveiligingsafdeling van jouw bank je iets te doen.
  • Er wordt gedreigd met gevolgen als je niet direct reageert.
  • Je wordt gevraagd op een link te klikken naar een vreemde website.
  • Je wordt gevraagd de e-mail te beantwoorden met persoonlijke gegevens.
  • Je mailprovider of spamfilter heeft een indicatie van 'spam' gegeven.

Meer informatie kun je vinden op www.veiligbankieren.nl.Bron: veiligbankieren.nl

Gerelateerd