Nigeriaanse fraude wordt ook wel 419 fraude genoemd, naar het het betreffende artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht. Er worden vanuit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen duizenden e-mails per dag gestuurd naar mensen over de hele wereld. De e-mails worden gekenmerkt door beloftes van gouden bergen, nadat er transactiekosten worden betaald. Maar wanneer het slachtoffer de transactiekosten overmaakt, verdwijnen de oplichters spoorloos.

Loterij

Het begint voor de oplichters met het versturen van een stortvloed aan e-mails. Zo lees je bijv. dat je een loterij hebt gewonnen of dat een zakenman een groot geldbedrag zijn land uit wil krijgen. En als je jouw rekening beschikbaar stelt, mag je een groot bedrag houden. De oplichter nodigt je uit om contact met hem op te nemen.

Transactiekosten

Wanneer je belt zal de oplichter altijd een verhaal klaar hebben als je hem vraagt waarom juist jij bent uitgekozen en hij zal zeer vriendelijk doen om je vertrouwen te winnen. Er wordt een groot geldbedrag beloofd. Het enige dat je hoeft te doen is de transactiekosten overmaken. En wat is nu een paar duizend euro als je honderdduizenden of miljoenen kan krijgen? Je betaalt, maar het geld komt maar niet. Zolang je geen wantrouwen hebt, blijven de oplichters geld vragen. Op deze wijze kunnen slachtoffers een paar duizend tot tienduizenden euro's lichter gemaakt worden.

Scambaiting

De laatste tijd is het populair om dit soort oplichters in het ootje te nemen en zoveel mogelijk van hun tijd te verspillen. Want hoe meer tijd ze kwijt zijn aan iemand die ze zo lang mogelijk aan het lijntje houdt, hoe minder tijd ze hebben om onschuldige mensen op te lichten. Wil je meer weten over deze "internetsport", ga dan naar www.419eater.com. Let op: weet wat je doet als u contact onderhoudt met criminelen, lees alle informatie op de '419 eater' website goed door!

Gerelateerd