Een piramidespel is een verboden spel, waarbij deelnemers een inleg doen (geld of goederen) en vervolgens proberen anderen over te halen om mee te doen. De inleg van de nieuwkomers wordt namelijk uitbetaald aan bestaande deelnemers.

De inleg varieert vaak van enkele honderden tot duizenden euro's. Om een deel van de inleg van anderen te krijgen, moet men hoog in de piramide staan en dus een groot aantal deelnemers onder zich hebben.

Verbod

Een piramidespel is verboden op grond van de Wet op de kansspelen. De reden voor dit verbod is het feit dat de opzet van het spel leidt tot verlies, terwijl grote winsten worden voorgesteld. Niet alleen het aanbieden, maar ook het deelnemen aan piramidespelen is verboden. Ook het bevorderen, zoals het maken van reclame daarvoor, is volgens de Wet op de kansspelen niet toegestaan.

Kenmerken

Het piramidespel is vaak om een andere activiteit heen georganiseerd om te verbergen dat het om een piramidespel gaat. Weten hoe je een dergelijk spel kunt herkennen? Er zijn een aantal kenmerken te benoemen.

  • Men doet geheimzinnig over het product of de formule tot je daadwerkelijk als deelnemer toetreedt.
  • Men legt sterke nadruk op het werven van nieuwe deelnemers.
  • Wie deelneemt wordt opgehemeld, wie weigert wordt als loser bestempeld.
  • De inleg moet direct of vrijwel direct (binnen een dag) worden betaald. Betaling vindt vaak contant plaats.

Melding doen

Wil je een melding doen bij de kansspelautoriteit? Dan kun je het formulier melding illegaal kansspel invullen op hun website.

Bron: kansspelautoriteit.nl

Gerelateerd