Opgelicht?! krijgt geregeld meldingen van mensen die zijn opgelicht bij het kopen van kaarten voor een concert, festival of ander evenement. Sommige slachtoffers kochten valse tickets, anderen kregen niets opgestuurd of het toegangsbewijs bleek ongeldig.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je een echt en geldig ticket in handen hebt, koop je kaartje dan via een officieel verkooppunt. Lukt dit niet, omdat een concert of festival al is uitverkocht en kies je ervoor via websites als Marktplaats een kaartje te kopen? Let dan heel erg goed op!

Advies politie: officiële verkoopkanalen of verkoper die je kent

Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie adviseert alleen kaartjes te kopen via de officiële verkoopkanalen of via een verkoper die je kent: 'Koop tickets uit de eerste hand. Bijvoorbeeld via de website van de artiest, de locatie van het concert of de website van de organisator. Zij verwijzen naar het officiële verkoopadres. Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Koop dus alleen uit de tweede hand als je de verkoper kent en vertrouwt.'

Een aantal tips

Wil je toch een een ticket kopen via een ander kanaal, pas dan heel goed op en neem de volgende tips in acht:

  • Neem contact op met de verkoper en stel vragen. Hoe reageert hij hierop?
  • Google de naam en het rekeningnummer van de verkoper.
  • Check of de verkoper ook kaartjes aanbiedt voor andere evenementen.
  • Controleer de gegevens van de verkoper op de site van de politie. Daar kun je zien of er al meldingen zijn over het rekeningnummer, telefoonnummer of e-mailadres van de verkoper.
  • Probeer bij de verkoper thuis af te spreken om de kaartjes op te halen.
  • Als je hardcopy (papieren) kaarten koopt, vraag dan ook naar de verzendstrook. Check of het adres overeenkomt met het adres waar je de kaartjes ophaalt.
  • Stuur NOOIT een kopie van je identiteitsbewijs naar een (ver)koper van tickets. Je loopt zo het risico dat oplichters uit jouw naam anderen geld afhandig gaan maken.

Let op, bovenstaande tips geven geen garantie! Hoe voorzichtig je ook bent, bij het kopen van concertkaartjes via sites als Marktplaats of Facebook blijft het risico bestaan dat je het slachtoffer wordt van oplichters.

Ticketswap

Je kunt ook gebruikmaken van websites als Ticketswap. Zij bieden extra veiligheid bij de koop en verkoop van e-tickets. Bij evenementen met een Secure Swap-logo heb je zelfs honderd procent garantie op een geldig en ongebruikt ticket. Lees hier meer over de veiligheid bij het kopen van een kaartje op Ticketswap.

Weet Waar Je Koopt

Op de website weetwaarjekoopt.nl lees je hoe je veilig en makkelijk aan kaarten komt voor concerten, theater en voetbalwedstrijden.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in juni 2016 en door de redactie bewerkt op 23 juli 2018.

Gerelateerd