De 51-jarige H.S., die bij bouwmarkt Karwei in Hoogvliet werkte, wordt verdacht van het verduisteren van meer dan een miljoen euro van haar werkgever. De vrouw maakte het over naar een man in Afrika, waar ze verliefd op werd. Ze leerden elkaar kennen via Facebook. Ook werd ze gechanteerd met een naaktfoto die zij hem gestuurd had.

Het bedrog begon in 2015 toen zij op Facebook een vriendschapsverzoek kreeg van een man. Die wilde eigenlijk alleen wat kletsen, maar na een week of drie zou hij om geld zijn gaan vragen. Aanvankelijk hield H.S. dat af en stopte het contact, maar enkele weken later begon de Afrikaan toch weer berichten te sturen. 'Hij was heel aardig en lief', zei ze. 'Mijn huwelijk liep toen niet zo goed, dus ik had behoefte aan liefde en genegenheid.'

Graag willen helpen

Na enige tijd vroeg de man om vijfduizend euro voor een operatie. De vrouw besloot het over te maken, omdat ze hem graag wilde helpen. Vervolgens bleven er nieuwe verzoeken voor geld komen. Zo had de man geld nodig voor operaties van hem of familieleden, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zo werd er dertigduizend euro aan spaargeld overgemaakt. Toen dat op was, nam ze een lening van zesduizend euro.

Omdat de man bleef vragen om geld begon S. met het wegsluizen van geld van haar werkgever. Ze veranderde het banknummer op facturen van leveranciers door haar eigen gegevens. Een meerdere moest die opdrachten accorderen, maar omdat het om een heleboel facturen tegelijk ging, viel het nooit op.

Gechanteerd met naaktfoto

Pas toen de bank in augustus 2017 aan de bel trok, liep de vrouw tegen de lamp. Rond die tijd zou ze ook gechanteerd zijn met een naaktfoto die ze in haar verliefdheid eerder had opgestuurd. 'Ik zag daar toen geen kwaad in', vertelde ze woensdag tijdens haar rechtszaak. Bij de laatste boeking ging het om bijna 70 mille in één keer.

Eén keer geskypet

De vrouw zegt niet te weten hoe de man eruit ziet. In tweeënhalf jaar tijd zou ze slechts één keer met hem hebben geskypet. 'De verbinding was steeds te slecht om te skypen.' Wel was er bijna dagelijks telefonisch contact. Verder zegt ze alleen een foto van hem te hebben op een moment dat hij in het ziekenhuis ligt met zijn hoofd in het verband.

De vrouw deed snikkend haar verhaal. 'Telkens was er weer wat waarvoor hij geld nodig had. Ik was veel te goedgelovig. Al die tijd heb ik gedacht dat hij zou terugbetalen. Hoe kon ik zo stom zijn?'

Geen adres

De vrouw heeft ook geen adres van de man. 'Ik heb daar verschillende keren om gevraagd, maar steeds kon hij dat niet geven. Op een gegeven moment ben ik maar opgehouden met vragen. Dit is allemaal heel moeilijk te begrijpen, ook voor mijzelf. Op het laatst had ik wel zoiets van:?wanneer gaat hij nu eens voor mij zorgen?'

De rechtbank wilde weten of de internetliefde wel echt bestaat. Wellicht was er een plan om er met meer dan een miljoen euro vandoor te gaan en een nieuw bestaan op te bouwen, zo werd gesuggereerd. S. ontkende dat. 'Die man bestaat. Ik heb hem immers vaak genoeg aan de telefoon gehad.' Zij beweerde geen euro zelf te hebben gehouden.

Zaak onderbroken

De zaak werd onderbroken tot nader order, omdat raadsman Ed Manders één van de drie rechters wraakte. Hij deed dat, omdat de officier van justitie tijdens de zitting de tenlastelegging wilde wijzigen en één van de rechters voorstelde om op het moment dat de officier dat deed de persoonlijke omstandigheden te bespreken.

Daarmee wekte die rechter volgens Manders de schijn van partijdigheid. 'Ook de persoonlijke omstandigheden zijn van belang voor het vaststellen van de strafmaat, maar die kan hij dan niet horen.' De zaak werd daarop stilgelegd. Het is nog niet bekend wanneer die wordt voortgezet.

Bron:

Gerelateerd