Oud-bestuurder en oud-directeur van The Entertainment Group (TEG) Leo W. staat donderdag bij de rechtbank in Zwolle terecht op verdenking van faillissementsfraude en het indienen van valse facturen tot een bedrag van 3,9 miljoen euro.

De 58-jarige Zwollenaar was directeur van de artiestenstal van Marco Borsato tot vlak voor het faillissement in september 2009.

Uit het faillissementsverslag bleek al dat de administratie van het artiestenbureau en van de daaraan gelieerde ondernemingen een puinhoop was. Bestuurders wisten sinds 2007 dat ze onvoldoende zicht hadden op de financiële situatie van het bedrijf. Toch werd er voor vele miljoenen geïnvesteerd. De activiteiten in onder meer TEG België en andere bedrijven buiten de artiestenstal om kostten meer dan 10 miljoen euro. Dat terwijl in de drie jaar voor het gedwongen einde van het bedrijf al sprake was van tekorten.

In februari 2009 werd 330.000 euro van de rekening van TEG overgeboekt naar een van de ondernemingen van W., stelde de curator. Dit geld zou doorgestort worden naar een andere rekening om zo de bankier van TEG te misleiden. Ruim 304.000 euro werd echter nooit naar die rekening doorgestort. Hierdoor ontstond een acuut geldprobleem. Op 11 september 2009 werd daarom aan aandeelhouders gevraagd 180.000 euro bij te leggen om de kosten van concerten van Guus Meeuwis en Trijntje Oosterhuis te dragen.

De curator deed aangifte tegen W. Volgens het OM diende W. van juli 2005 tot september 2009 voor miljoenen aan valse facturen in. Ook zou hij belastingfraude gepleegd hebben. De zakenman spreekt alle aantijgingen tegen, zei zijn raadsman tijdens een eerdere zitting bij de rechtbank. Bestuurders van TEG wisten bovendien dat de facturen van W. buiten de boekhouding moesten blijven, zei hij.

Bron: ANP

Gerelateerd