De voice cloning technologie is in de afgelopen jaren steeds verder doorontwikkeld, waardoor het nóg makkelijker is om stemmen na te bootsen. Dit gaat gepaard met flink wat kritiek, omdat het online identiteitsfraude vergemakkelijkt. Wat zijn nou de gevaren en wat betekent dit voor jou?

Stel je voor, je kind belt je in paniek op en heeft dringend hulp nodig. Er is een ongeluk gebeurd en je wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als ouder wil je graag helpen en je voelt de druk om snel te handelen. Dit is precies waar cybercriminelen op inspelen met voice cloning.

Variant van deepfakes

Voice cloning is een variant van deepfakes, die is overgewaaid uit de Verenigde Staten meldt RTL Nieuws. In het verleden waren dit soort scams voornamelijk gericht op grote bedrijven en minder toegankelijk, maar tegenwoordig zijn ook particulieren niet meer veilig voor dit soort AI-scams. 

Het gaat vaak om zogenaamde urgente situaties, waarbij criminelen door middel van psychologische trucs inspelen op de emoties van het slachtoffer. Er wordt paniek gecreëerd, het slachtoffer heeft weinig tijd om de situatie goed te analyseren en moet snel handelen.

Voice cloning wordt steeds laagdrempeliger voor criminelen

Spraaksynthese en tekst-naar-spraak (TTS) zijn vormen van AI-technologieën die het mogelijk maken om makkelijk en snel iemands stem na te bootsen. Hier is weinig voor nodig, een korte opname volstaat al. Dit is een vorm van online identiteitsfraude. Ook de manier van spreken kan hierbij worden nagebootst, bijvoorbeeld typische spraakpatronen van de persoon in kwestie. Ook kunnen de scammers persoonlijke informatie inzetten die ze van social media geplukt hebben (zoals je woonplaats, partnernaam, automerk). Hierdoor klinkt het erg realistisch en is het steeds lastiger om te onderscheiden wat echt is.

Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

Het platform Mediawijsheid deelt een aantal tips: 

  • Als je een verdacht telefoontje krijgt en onder druk wordt gezet, handel dan niet uit paniek, probeer rustig te blijven en verbreek zo snel mogelijk de verbinding.
  • Wanneer je wordt gebeld door een van je naasten die dringend geld nodig heeft, kun je het beste ophangen en die persoon terugbellen op diens eigen nummer. Vaak bellen oplichters je namelijk anoniem. 
  • Mocht je het toch lastig vinden om op te hangen, omdat je twijfelt of het echt is, dan kun je een aantal persoonlijke vragen stellen waarop alleen de persoon in nood het antwoord kan weten. 
  • Verifieer het verhaal bij een gemeenschappelijke connectie om te achterhalen of het verhaal klopt. 
  • Spreek een codewoord af, zo kun je snel achterhalen of het telefoontje echt is. 

Ook blijf je gratis op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze Opgelicht?! app (Android en iOS).


Heb je toch geld overgemaakt? 

  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij en geef aan dat je slachtoffer bent geworden van online fraude. Wellicht kunnen zij de transactie ongedaan maken. 
  • Indien je het geld hebt overgemaakt via een geldkantoor, kun je contact met ze opnemen en de situatie uitleggen. In sommige gevallen kun je dan je geld terugkrijgen.