Een rechtbank in de Ghanese hoofdstad Accra heeft een seriefraudeur veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en het terugbetalen van ruim 1 miljoen euro aan de slachtoffers die hij had gemaakt.

De datingfraudeur had vanachter zijn laptop negentien vrouwen in Engeland 800.000 pond afgetroggeld, nadat hij hen eerst met mooie praatjes voor zich had gewonnen. Het duurde soms wel zeven maanden heen en weer mailen voordat hij zijn slachtoffers, die hij op datingsites benaderde, zo ver kreeg dat ze naar hem geld overmaakten.

Eén van zijn slachtoffers maakte in de loop van haar contacten met de oplichter 250.000 pond over (333.000 euro). Op de datingsites deed hij zich voor als een Amerikaanse officier, van wie hij foto’s had gevonden op internet. Ook liet hij sommige vrouwen naar Ghana komen. Hen hield hij lucratieve zakelijke plannen voor, zodat zij hem nog eens extra geld ‘leenden’ om te kunnen investeren.

Deze methode is de meesteroplichter uiteindelijk fataal geworden; vijf Britse slachtoffers reisden andermaal naar Accra om in de rechtbank tegen hem te getuigen. Uit het politieonderzoek, een gezamenlijke actie van Britse en Ghanese rechercheurs, kwam naar voren dat de charmeur-fraudeur zijn pijlen ook had gericht op vrouwen in Frankrijk, Italië, Zweden en de Verenigde Staten.

De veroordeelde bediende zich van zeer geraffineerde verleidingsmethoden. In zijn villa met zwembad aan de rand van Accra vond de politie een groot bedrag aan contant geld en een flink aantal simkaartjes, waarop aanvullend bewijs werd gevonden van zijn oplichtingspraktijken.

Bron: fraudehelpdesk.nl (27-01-15)

Gerelateerd