De man achter adressa.nl moest donderdag voor de rechtbank verschijnen. Hij wordt ervan verdacht valse huurcontracten te hebben gemaakt en verkocht. De Officier van Justitie eiste vijftien maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Ruim twee ton is er binnengekomen op de privérekening van verdachte Tolunay A. Geld dat gelinkt kan worden aan de verkoop van vervalste huurcontracten. A. zegt dat dit geld niet allemaal voor hem was, dat hij slechts zijn rekening beschikbaar heeft gesteld.'Ik ben een grote sukkel.'

Alleen de marketeer

Adressenbank, een bureau dat mensen zou helpen aan een inschrijfadres, was zijn idee. De website heeft hij gemaakt én hij deed de administratie. Ondanks dat, ontkent Tolunay A. valse huurcontracten te hebben gemaakt. Op de vraag van de rechtbank hoe zijn naam en telefoonnummer dan in sommige contracten terechtkomt, kon hij geen antwoord geven. 'Ik ben nooit echt door die contracten heengegaan.' Ook het contact met de zogenaamde verhuurders lag niet bij hem.

Kan hij dan verklaren hoe zijn naam onder mails staat waarin het gaat over die huurcontracten en contact met de verhuurders, vraagt een duidelijk geïrriteerde rechter. 'Mijn e-mail was op de computer van het bedrijf ingelogd. Zo zijn de mails namens mij verzonden.' Verdachte wijst steeds naar 'de Roberts': Robert Paprocki en Robert Wemekamp. Zij werkten voor Akkoord BV, het bedrijf dat eigenaar was van de adressenwebsites. 'Ik was de marketeer, de verkoper. Ik kreeg commissie voor binnengehaalde klanten.' A. zegt niets te weten van valse handtekeningen onder de contracten en het feit dat de namen van de verhuurders gefingeerd waren.

Een ander mens geworden

Tolunay zegt dat hij pas na de eerste uitzending van Opgelicht?!, in het najaar van 2017, door had dat de zaken van Akkoord BV. zoals adressa.nl niet klopte. Toen is hij naar eigen zeggen uit de zaak gestapt. Sinds die tijd is er nog wel geld gestort op de rekening van Tolunay met een omschrijving die duidt op betalingen van 'huur'. Dit geld heeft hij niet teruggestort.'Dat kwam niet in mij op.'

Tolunay A. wijdt het aan zijn naïviteit. 'Ik heb twee kanten, een sluwe en naïeve kant. Ik heb niet onder controle wanneer welke kant naar boven komt.' Daarom wil hij ook doorgaan met zijn behandeling die is gestart via de reclassering sinds zijn veroordeling in 2015 voor brandstichting in zijn eigen Thais restaurant aan de Goudenregenstraat in Den Haag. Psychologen stelden destijds vast dat Tolunay A. antisociale en narcistische trekken had. 'Ik ben een ander mens geworden. (…) Het liefst zie ik mijn psycholoog nog een lange tijd, want ik ben er nog steeds niet.' De voorzitter merkte fijntjes op dat dit 'erg moeilijk te behandelen stoornissen zijn'.

Emotioneel

Tolunay A. barst in tranen uit wanneer de voorzitter van de rechtbank, mr. Sipkens, hem vraagt naar zijn familie. Hij zegt verstoten te zijn, maar wil er niet over praten. Over zijn toekomstplannen praat hij wel. 'Ik wil mijn boekhoudkantoor in Rotterdam weer gaan runnen. En opstartende bedrijven gaan adviseren.' Een van de rechters ziet dat laatste niet zitten gezien het feit dat Tolunay A. vandaag in de rechtbank zit vanwege verdenking van oplichting met zijn werkzaamheden. 'Vindt u het dan wel een goed plan om dan andere ondernemers te gaan adviseren?'

Grootschalig onderzoek

De kring van gedupeerden is groot in deze zaak benadrukt de OvJ vandaag in de rechtbank. Niet alleen voor kopers van deze contracten en gemeenten waar zij zich wilden inschrijven, maar ook voor bewoners wiens adressen zijn misbruikt. In deze zitting worden tien Amsterdamse zaken behandeld, maar de omvang van zaak is landelijk. Contracten zijn verkocht aan mensen door heel Nederland. Twintig gemeenten deden aangifte.

De zaak heeft een grote impact op de maatschappij. Daarom vindt de Officier van Jusitie mr. Dankers een straf van vijftien maanden waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar gepast voor valsheid in geschrifte. 'Ik leid uit het dossier af dat (..) verdachte geraffineerd en calculerend te werk is gegaan. Ik acht hem dan ook volledig strafbaar voor de feiten.' De financiële kant van de zaak komt later aan bod bij de behandeling van het verzoek tot ontneming. Dat betekent dat de rechtbank gaat proberen om zoveel mogelijk crimineel verdiend geld van de verdachte terug te krijgen, bijvoorbeeld door het in beslag nemen van zijn auto en dure spullen.

De advocaat van Tolunay A., Mr. Van Canstein, veegde in haar pleidooi de vloer aan met het dossier dat volgens haar aan alle kanten rammelde. Ze eiste daarom onmiddellijke vrijlating. Haar cliënt voegt daar aan toe dat hij niet wist dat de contracten vals waren en dat het niet legaal is om je in te schrijven bij een gemeente waar je niet woont.

Tolunay A. zit al sinds zijn arrestatie op 3 oktober vorig jaar in voorlopige hechtenis.

Over twee weken, op donderdag 17 januari, doet de Rechtbank Amsterdam uitspraak.