Een 25-jarige man uit Den Bosch is vorige maand aangehouden op verdenking van het hacken van accounts van webshops. Ook wordt hij verdacht van phishing, identiteitsfraude en digitale chantage.

De man wordt er onder andere van verdacht het Dropboxaccount van een vrouw te hebben gehackt. Hij zou gedreigd hebben seksueel getinte beelden van haar online te plaatsen, als zij niet zou betalen. De beelden zijn uiteindelijk op het internet beland.

Marktplaats

Onderzoek van het cybercrimeteam van de politie wijst uit dat de verdachte 15.000 tot 20.000 adverteerders op Marktplaats benaderde. De verkopers die reageerden werden naar een phishingsite gestuurd waar ze hun bankgegevens deelden. De verdachte kreeg de gegevens in handen en boekte vermoedelijk geld over vanaf de rekening van de adverteerders. Ook kocht hij spullen met het geld.

Meer dan duizend slachtoffers

Er wordt gedacht dat meer dan duizend personen slachtoffer van de man zijn door phishing, hacken en identiteitsfraude. Het cybercrimeteam vermoedt daarnaast dat de 25-jarige meerdere Dropboxaccounts gehackt heeft.

Op 18 oktober 2018 zal de rechtbank Noord-Holland de zaak behandelen.

Bron: politie.nl

Gerelateerd