De Britse politie heeft een 21-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het hacken van de computers van het bedrijf VTech, fabrikant van educatief elektronisch speelgoed. Dat meldde de BBC dinsdag op basis van informatie van de politie.

Bij de elektronische inbraak werden de gegevens gestolen van zes miljoen klanten, onder wie bijna 125.000 kinderen uit Nederland en de accountgegevens van ruim 100.000 Nederlandse ouders. Bij die accounts gaat het onder meer om naam, e-mailadres, IP-adres en wachtwoord.

De verdachte is in het graafschap Berkshire aangehouden en wordt ervan verdacht dat hij zich 'ongeoorloofde toegang' tot computers heeft verschaft. VTech maakt onder meer tablets en smartphones voor kinderen.

In totaal zijn in november wereldwijd gegevens van bijna 6,4 miljoen kinderen en ruim 4,8 miljoen ouders buitgemaakt. De meeste gedupeerden komen uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. VTech heeft benadrukt dat er geen creditcardinformatie is gestolen.

Er werd ingebroken in de database van Learning Lodge. Dat is het onlineportaal waar de apps, e-books en spelletjes kunnen worden gedownload voor de apparaten van VTech.

Volgens het bedrijf kon de diefstal plaatsvinden omdat ,,de database helaas niet zo veilig was als had gemoeten''. VTech heeft laten weten dat het inmiddels maatregelen heeft genomen tegen toekomstige aanvallen.

Gerelateerd