Opgelicht?! heeft al eerder gewaarschuwd voor een zeer gevaarlijke e-mail die ransomware bevat. Het bericht heeft als onderwerp 'factuur n. 7192', hierbij kunnen de nummercombinaties verschillen. Gezien we nog altijd tientallen klachten per dag doorgestuurd krijgen, geven we nogmaals een waarschuwing af.

Qua aanhef is de malware-mail soms gepersonaliseerd, in andere gevallen niet. De naam van de afzender is 'afdeling facturatie'. Daaronder staat nog een persoonlijke naam, die per bericht verschillend is. In de tekst wordt vermeld dat je een factuur ontvangt. Deze zit in de bijlage. Mocht je nog vragen hebben, kun je zogenaamd contact opnemen met de debiteurenadministratie.

Geen gegevens van een bedrijf

Wat ook opvallend is, is dat verdere gegevens van een bedrijf of instelling ontbreken. Hierdoor wordt de factuur nog mysterieuzer en algemeen van toepassing, waardoor je sneller geneigd kan zijn om de bijlage te openen. Doe dit niet!

Computer gegijzeld

In de bijlage zit ransomware. Zodra je dit opent, worden je bestanden gegijzeld. De criminelen vragen losgeld voor ontgrendeling. Wees dus gewaarschuwd en verwijder de e-mail direct.

Gerelateerd